Википедија:Како се пише чланак на Википедији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Напишите на папиру све теме о којима нешто знате. Прецртајте ствари које не можете проверити (више о томе на Википедија:Проверљивост) и које не иду у Википедију (више о томе на Шта не спада у Википедију). Затим следите повезнице са главне странице док не нађете права места на којима ћете писати о стварима које су вам остале на попису. Ако сте наишли на неку страницу и желите знати шта све води на њу, кликните на текст Шта је повезано овде са леве стране у попису.

Слободно преправљајте чланке који већ постоје. Било би добро да претходно постанете корисник због разних предности које то доноси. Испуњавајте празнине пишући нове чланке о видовима неке теме који још нису покривени. Кад започињете нову страну, прво се упитајте имате ли довољно материјала за цели чланак. На пример, можда се нема шта рећи о неком лику из романа, па је боље писати о њему у већ постојећем чланку о дотичном роману, или можете направити "збирни чланак", као што би био нпр. Ликови у роману "Господар прстенова", који би навео реченицу-две о свакоме од њих. Тек кад текст о поједином лику у таквом збирном чланку постане предуг, пребаците га на засебну страницу.

Кад пишете о контроверзним темама, молимо вас да будете непристрасни. Тако ће људи с различитим уверењима заједно створити нешто добро.

Имате ли неки најдражи град? Створите или проширите страницу о њему. Ако волите неку велику тему (на пример, Други светски рат или Историја Кине), напишите што знате о њој. Напишите кратки садржај ваше омиљене књиге. Који је ваш омиљени глумац? Напишите чланке о његовим филмовима.

Повезнице на непостојеће странице означене су црвеном бојом. Кликните на њих и напишите чланак!

Желите ли изазов? Пишите о нечему што не знате! То ће и вама бити добра прилика да нешто научите. Оно што научите одмах напишите на Википедију. Ово је добра метода учења јер вас тера да бележите, организујете знање и сопственим речима изразите оно што знате. Енглези имају своје савете за изврсне чланке: How to write a great article.

Немојте се увредити ако неко други промени "вашу" страницу како би била боља или у складу с правилима Википедије. Тако увек можете нешто научити.

Можете преводити странице с Википедија на другим језицима и ставити их на српску Википедију, то је дозвољено, ово је Вики! Можете користити и информације које су јавно власништво, али ипак проверите јесу ли права на њих заштићена (о правима: Википедија:Ауторско право).

Да бисте сарађивали, не морате ни почети нову страницу ни додавати на постојеће.

  • Можете исправљати правопис и граматику постојећих страница.
  • Можете брисати бесмислице и исправљати лажне податке.
  • Можете претварати важне рeчи у повезнице.
  • Можете налазити странице које садрже исте информације и спојити их.
  • Можете постављати питања на страницама за разговор.