Википедија:Песак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Песак

Добро дошли у Песак!


Ова страница служи за увежбавање мењања текста. Да бисте почели, кликнитe наово дугме или на „Уреди” (при врху странице), потом начините жељене измене, те кликните на Сачувај страницу (при дну оквира за уређивање). Такође, можете користити и Прикажи претпреглед да бисте видели своје измене без да исте буду сачуване.

Имајте на уму да ниједна од Ваших измена неће заувек остати сачувана на овој страници, јер се њен садржај често мења од стране других корисника и повремено — ботовским изменама — брише.

Уколико желите да уређујете „чист” песак, кликнитеовде.

За експериментисање са шаблонима користите Песак за шаблоне.

OLED TV OLED televizori su uređaji koji koriste fizičku pojavu elektroluminescencije da bi prikazali pokretne ili statične slike. Šta je OLED Iako industrijom televizora trenutno dominiraju uređaji koji koriste panele sa displejima od tečnog kristala, poznatiji kao LCD paneli, OLED tehnologija takođe postaje sve zastupljenija i popularnija, i ima velike šanse da u budućnosti skine sa trona stariju, rivalsku tehnologiju izrade displeja. Ideja da se razviju OLED displeji došla je posmatranjem svitaca, jer su ovi insekti u stanju da stvore svetlost uprkos činjenici da, očigledno, na sebi nemaju nikakve električne uređaje sa tradicionalnim lampama. Naučnici su zaključili da mora da postoji prirodni organski materijal koji emituje svetlost kao odgovor na električnu struju, i ispostavilo se da su bili u pravu. Malopre opisana fizička pojava nazvana elektroluminescencija se koristi u OLED (Organic Light-Emitting Diode - Organske diode koje emituju svetlost) displejima, koji imaju poluprovodnike od organskog materijala koji može da stvori ovaj efekat kada se postavi između anode i katode. Jednostavno rečeno, taj materijal emituje svetlost kao odgovor na elektricitet. Važna prednost ovog sistema je to što on zahteva veoma malo prostora, čime je omogućeno da svaki piksel ili podpiksel dobije svoj sopstveni OLED izvor svetlosti koji može zasebno da se kontroliše. U praksi to znači da svetlost svakog pojedinačnog piksela može da se uključi ili isključi. Zbog toga, slično kao kod plazma displeja, a nasuprot LCD tehnologiji kod koje određena količina pozadinskog osvetljenja uvek prođe kroz tečni kristal, OLED tehnologija može da prikaže istinsku crnu boju i tako ponudi mogućnost beskonačnog odnosa kontrasta.