Википедија:Категоризација

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Помоћ:Категорија)

Категорије - разлози за, разлози против и закључак[уреди | уреди извор]

Разлози за стварање категорија[уреди | уреди извор]

Уколико некоме падне на памет да „покрије“ својим чланцима цело једно подручје (нпр. Математику, планете Сунчевог система, итд.) врло је згодно објединити тај рад некако, тако да сви лако можемо да видимо који су чланци из тог подручја написани. То можемо учинити ручно, стварајући пописе које ћемо ручно одржавати (што је лако на почетку, али је дугорочно погрешан приступ, јер не пишемо чланке само ми, тако да попис ваља ажурирати не само ако смо сами додали неки чланак заданој теми, него треба повремено проверавати да ли је и неко други додао неки чланак теми, а није знао да постоји попис чланака задате теме), а друга могућност је ослонити се на аутоматско креирање пописа чланака који припадају одређеној теми. Довољно је на дну странице да се напише [[Категорија:Име_категорије]], и ако дотична категорија још не постоји, биће креирана, али тек кад одете на страну категорије и на њој упишете основне податке категорија ће бити видљива, а чланак придодат тој категорији.

Против категорија[уреди | уреди извор]

Постоји становиште да је Википедија сама по себи прекрасна, пуна повезница, и да је наметање категорија заправо насиље над њом, јер онај ко жели да дође до информација сродних онима у чланку који управо чита, треба само да кликне на повезнице у чланку. Такво становиште има недостатака из бар једног разлога:

  • неки чланци на Википедији у себи не садрже ни једну повезницу, тиме нису ништа мање вредни од других чланака пуних интерних повезница, но читалац нема лаког начина да дође до осталих чланака из истог подручја на Википедији (мора користити неки вид претраживања);
  • уколико чланак и садржи повезнице, те повезнице не морају упућивати једино на чланке са темом коју чланак обрађује, него могу да упућују на неке сасвим нове теме, у духу Википедије.

Закључак[уреди | уреди извор]

Поставити неки чланак у категорију тражи врло мало времена, а потенцијална корист за читаоца (разлог због којег је Википедија и створена) је велика -> уколико нека тема нема свој специјализовани попис важнијих чланака, категорија је једноставно решење. Зато се, сви они корисници Википедије који било да пишу нове чланке на Википедији или уређују постојеће, упућују да провере да ли чланак који уређују припада некој категорији. Уколико не припада, слободно га додају у одговарајућу категорију.

Упутство за прављење категорија[уреди | уреди извор]

Историја категорија[уреди | уреди извор]

"У овом тренутку (фебруар 2004.) наша Википедија има 418 категорија, у односу на Википедију на енглеском језику која има знатно већи број. Број категорија на енглеској Википедији је велик и претеран, јер има понекад и пет различитих категорија за једну годину, а поседује категорије за све године од 1. до данас. Смерница би могла да буде не креирати категорију ако ће у њој бити мање од пет чланака, и стварати смислене категорије, нпр. "Главни градови" или "Градови Србије" су добри примери, "200 рођења", "200 смрти" "200" су лоши примери, јер како утврдити ко се родио, умро или што се уопште догодило 200-те године наше ере или пре Христа?"

Главне смернице[уреди | уреди извор]

  • Уколико на Википедији постоји десетак или више чланака неког подручја који не припадају ниједној категорији, то представља довољан разлог за стварање нове категорије, пример су зодијачки знаци, има их 12 и сасвим је исправно за њих створити посебну категорију.
  • Уколико нека постојећа категорија прерасте 50, 100 или 200 чланака, време је да се размотри њено дељење/стварање нових категорија. Неке категорије је лако поделити, неке није. Пример је ако пишете чланак о фудбалеру неке земље ставићете га у општу категорију Категорија:Фудбалери али ако пишете о некој репрезентацији или клубу и желите да опишете више играча у посебним артиклима, сасвим је оправдано направити категорију на пример Категорија:Уругвајски фудбалери, а њу ставити у категорију фудбалери, али немојте да фудбалери буду усамљени у својим категоријама по земљама, односно да буде по два три фудбалера у категорији. Боље их је све ставити заједно у једну.
  • НЕ креирати категорију ако ће у њој бити мање од пет чланака (нпр. категорија Круг као математички појам имаће највише два чланка: круг и кружница)
  • НЕ правити категорију ако у њој има мање од пет чланака (нпр. категорија Бразил може имати на стотине чланака, али док је на српској Википедији један једини микро-чланак о Бразилу, таква категорија нам не треба)
  • НЕ правити бесмислене категорије (горњи пример 200 рођења добро осликава ситуацију, јер можемо бити сигурни да се те године родило много људи, неки су можда чак били и значајни, али који су то?)

Сортирање унутар категорије[уреди | уреди извор]

Уколико желите да се чланци сортирају само по имену немате никаквих проблема упишите је на следећи начин [[Категорија:Име_категорије]] али ако желите да неки текстови буду лакше доступни, пример попис раса паса и класификација онда примењујете мали трик [[Категорија:Име_категорије|!]]. Обратите пажњу на положај знака узвика: иза имена категорије иде усправна црта па пример у овом случају знак узвика. То аутоматски издваја артикл на почетак стране. погледај пример Категорија:Расе паса. Приметићете да иде прво знак узвика па звездица па остали карактери.

Попис редоследа важности по карактерима:

  • !"#$%&'()*+,-./0123456789:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_'abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~
  • Као што сте могли приметити иде прво знак узвика. Међутим, мора да се напомене да испред њега иде у сортирању празно место, значи ако после усправне црте оставите празно, па затворите заграде, чланак ће бити на првом месту испред свих.
  • Разне су могућности али предлажемо да овде користите * (звездицу) и ! (знак узвика) као основне карактере приликом сортирања, а све због лакше употребе шаблона садржаја о коме ће бити речи у следећем делу.

Табела садржај у категоријама[уреди | уреди извор]

Уколико у некој категорији има више од 200 чланака, садржај категорије се смешта на више страна, што отежава проналажење одређеног чланка који почиње на неко слово које није излистано на почетку. Зато се у врх ставља садржај са словима и левим кликом на тражено слово добићете излистане све чланке који се налазе у категорији, а почињу одређеним словом. Пример можете видети у врху ове стране Категорија:Расе паса.

  • Табелу садржај у категоријама није тешко поставити само упишите на врх стране {{Садржај категорије}}, наравно са великим заградама, и табела ће се сама поставити, што ће олакшати претраживање велике категорије.

Како пратити промене у одређеној категорији[уреди | уреди извор]

Уколико сте специјализовани писац за одређену категорију, или само љубитељ одређене теме добро је знати како да пратите промене само у једној категорији. На пример категорија Категорија:Расе паса (није обавезно да буде та) могу бити писци и или лептирови, али да би избегли гужву са основне стране скорих промена где може да буде и више стотина промена у једном дану, погледајте решење за тај проблем: Разговор:Класификација раса по азбучном реду. Овде ћете видети компликовану страну за праћење промена у чланцима о псима на више језика. Сада можете да пратите ко је шта мењао или додавао на вашим омиљеним текстовима и то издвојено по категоријама. Нема потребе за свим оним језицима то је само био пример. Постоји и страна која се зове моја листа надгледања али она је за већу групу артикала. Овај начин је уско специјализован. Није лош ни за праћење вандализма на одређеној групи артикала.

  • Пример како се пише можете ископирати одавде само упишите вашу адресу, коју желите да пратите, и име линка, како хоћете да се пречица види, али без наводника.
    • [http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Recentchangeslinked&target=Категорија: '''Овде упиши име категорије без наводника'''&hideminor=0&days=30&limit=500 '''Овде упиши како хоћеш да линк буде видљив, без наводника''']
  • &limit=500 , ако замените број 500 са неким другим до 2000 добићете толико задњих промена који сте број уписали, исто важи и за број дана уназад колико ће приказивати промене.
      • Није лоше на своју страну поставити такве линкове како би са једног места лако пратили промене на чланцима за које се интересујете, без обзира колико често посећујете Википедију.

Најчешће грешке у коришћењу категорија[уреди | уреди извор]

  • Нови Вики софтвер искључује могућност да се категорија категорише са истом категоријом којој и она припада, зато Вас молимо да и Ви водите мало рачуна о томе.

Види још[уреди | уреди извор]

Где питати[уреди | уреди извор]

  • Трг је право место за постављање питања о категоријама.

Како обрисати категорију[уреди | уреди извор]

Предлог за брисање категорије можете поставити на ВП:БР