Википедија:Креирање чланака/Чаробњак-Рекламирање

С Википедије, слободне енциклопедије
4. Извори
5. Садржај
6. Крај

Чланци писани да би промовисали особу, производ или услугу нису прихватљиви на Википедији у овом тренутку. Ове странице се називају "спам странице" и против су Википедијине политике.

Следеће смернице би требало да Вам предложе начин на који ћете допринијети википедијанској заједници без рекламирања и самопромоције.

  1. Проверите своје намере. Википедија није место за личну промоцију или промоцију производа, услуге, мрежног места, фан-клуба, идеологије и сл. Ако сте овде да бисте објавили Вашу идеју или производ за који нико још није чуо, на погрешном сте месту. Такође, ако сматрате да ће Ваш ауторитет у порасти у било којем сегменту уколико чувена Википедија има чланак о Вама или Вас цитира, вероватно ћете бити разочарани.
  2. Приложите цитирани текст, а не само линкове. Википедија је енциклопедија, а не фарма линкова. Ако имате извор из ког доприносите, прво унесите неке чињенице које сте из тог извора научили, а тек тада цитирајте извор. Немојте једноставно преусмјеравати читаоце на други сајт за корисне чињенице, него додајте корисне чињенице у чланак, а након тога цитирајте сајт, на којем читаоци могу проверити наведено. Овде сте да допринесете развоју Википедије, а не да скрећете читаоце са ње на друге сајтове, зар не?
  3. Не правите нови чланак за Ваш сопствени производ или мрежно место. Често, особа направи нови чланак описујући његов/њен властити рад, покушавајући да скрење пажњу читалаца, у циљу повећања публицитета. Чланци овог типа се најчешће бришу. Википедија нема сврху популаризовања, али може садржавати чланке о темама које су своју популарност стекле на неки други начин и на неком другом месту.

Све у свему, желимо да Вам се захвалимо што сте користили "Чаробњака" и надамо се да ћете наставити доприносити пројекту!