Википедија:Културно наслеђе на Википодацима

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Културно наслеђе на Википодацима нова је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету - Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција ће трајати од 17. до 23. августа 2020. године.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања.

Надамо се да ћете се придружити овој акцији у што већем броју и тиме поделити своје знање са целим светом.

О Викимедији Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Кроз локалне пројекте, Викимедија Србије, подржава и промовише рад на Википедији и другим Вики пројектима.

Организација Адреса Контакт Званична страница
Викимедија Србије Кнеза Милоша 80/14 Горана Гомирац
gorana.gomirac@vikimedija.org
wikimedia.rs

Помоћ при уређивању[уреди | уреди извор]

Како бисмо олакшали уређивање Википодатака и приказали њихов значај, како у вики пројектима, тако и на целом свету, припремили смо:

 1. Увод у Википодатке
 2. Основно упутство о уређивању Википодатака

али можете користити и странице за помоћ на Википодацима:

 1. Представљање Википодатака
 2. Туторијали за уређивање
 3. Пример попуњеног Википодатка
 4. Википодаци - SPARQL водич

Како можете учествовати?[уреди | уреди извор]

 • Да бисте учествовали у овој акцији, неопходно је да имате профил на Вики пројектима. Уколико имате отворен профил на Википедији, профил ће аутоматски бити направљен и на Википодацима, а ако су Википодаци први Вики пројекат на којем ћете отворити профил, мораћете извршити поступак прављења профила.
 • Потребно је да унесете ваше корисничко име на списак учесника на страници догађаја на Википедији (одељак испод), како би се ваши доприноси могли пратити на дешборду.
 • Пронађите ставке на Википодацима или чланке на Википедији о институцијама културе, културним знаменитостима, уметницима и уметничким делима, као и догађајима или особама које су заслужне за развој културе и допуните њихова својства на Википодацима

Учесници[уреди | уреди извор]

Корисници могу током целог трајања да се укључе у акцију. Овде упишите своје име уколико желите да учествујете:

 1. Gorana Gomirac (VMRS) (разговор) 13:06, 14. август 2020. (CEST)
 2. Bojan Cvetanović (разговор) 13:10, 14. август 2020. (CEST)
 3. IvanaMadzarevic (разговор) 13:13, 14. август 2020. (CEST)
 4. Neboysha87 (разговор) 13:14, 14. август 2020. (CEST)
 5. Ђорђе Стакић (р) 14:29, 15. август 2020. (CEST)
 6. VasoniVasoni 17:50, 15. август 2020. (CEST)
 7. Жиле () 15:21, 16. август 2020. (CEST)

Срећно!