Википедија:Медијске објаве/29. децембар 2005.

С Википедије, слободне енциклопедије
Ђорђе предавач

Данашње предавање је имало наслов "Википедија и остали Викимедијини пројекти" и одржало се на Математичком факултету Универзитета у Београду, у оквиру семинара за рачунарство, сала 718.

Предисторија: У комуникацији са неким професорима и асистентима Математичког факултета видео сам да постоји интересовање за рад Википедије. Указали су ми прилику да у оквиру њиховог семинара за рачунарство добијем термин за предавање. Ово ми је најпре у јуну предложио асистент Саша Малков, а у октобру је професор Душко Витас и ово предавање уврстио у план семинара. Нешто касније одређен је и тачан термин када ће оно да се одржи. Спремању овог предавања сам одмах приступио и почео да пишем један пратећи текст. Стављајући се у службу Википедије и Викимедије, искористио сам ову прилику и свој статус доброг студента да до овог предавања на факултету заиста и дође... И оно се одлично уклопило у ток догађаја везаних за оснивање Викимедије СЦГ, додајући се на сличне наступе и представљања која смо ових дана имали и додајући томе још један снажан импулс.

Горан, Филип Марић, Ђорђе, Лела, Филип Маљковић, Милош и Драган

Предавање је почело око 18:15-18:20, док смо обавили све техничке припреме са пројектором итд. Руководилац семинара проф. Душко Витас је отворио предавање и онда "микрофон" препустио мени. Предавање је трајало око сат времена. Покушао сам да на најбољи начин представим Википедију, а затим исто тако и остале Викимедијине пројекте. Неки од њих, попут Викиречника, су посебно занимљиви неким члановима катедре. Показано је велико интересовање свих слушалаца зе тему, слушали су са великом пажњом и стекао се утисак да им је било занимљиво. После предавања су уследила питања на која смо одговарали, дискутовали итд.

Текст који је спремљен за предавање требало би да се ускоро нађе и на сајту семинара, а до тада можете га преузети овде. За предавање је коришћен овај текст увећан на пројекторском платну, а такође повремено смо ишли и на сајт Википедије. Неке делове сам детаљније усмено образлагао него што је у тексту, а неке смо брже прелазили. Јасно је формулисана жеља да дође до сарадње са Математичким факултетом јер ту постоји велики потенцијал за многе стручне теме из области математике и информатике. И са друге стране је исказана спремност за сарадњу, такође.

Предавању су присуствовали: професори факултета Душко Витас, Гордана Павловић-Лажетић, Миодраг Живковић, асистенти Филип Марић, Милена Вујошевић-Јаничић, Јелена Томашевић, затим др Јозеф Кратица са Математичког института. Такође било је пуно студената, међу њима и Википедијанаца: Срђан Весић и Иван Чукић. Са Википедије (Викимедије) били су још: Драган Сатарић, Филип Маљковић, Милош Ранчић и Лела из Хрватске, на крају предавања дошао је и Горан Обрадовић. Сви Википедијанци су били укључени у дискусију, чиме су веома допринели квалитету представљања.

После предавања и фотографисања дружење смо наставили. --Ђорђе Стакић (р) 10:17, 30 децембар 2005 (CET)