Википедија:Менторство

С Википедије, слободне енциклопедије

Менторство је систем који омогућава бољу комуникацију између нових корисника (новајлија) и искусних уредника. Створен је персонализовани и интуитивни интерфејс за новајлије како би им искуство на Википедији било пријатније.

На Википедији на српском језику додатак је омогућен 8. априла 2020. године, а раније је био омогућен и на википедијама на баскијском, украјинском, мађарском, јерменском, као и на француском Викиречнику. У процесу омогућавања учествовали су уредници Acamicamacaraca и Zoranzoki21.

Списак ментора налази се овде. Слободно се пријавите ако имате жеље и воље. Сазнајте како да комуницирате с новајлијама.

Интерфејс[уреди | уреди извор]

Ево изгледа интерфејса подељен у корацима:

Први корак[уреди | уреди извор]

Након отварања налога, корисници могу одговорити на питање шта их је навело да отворе налог и да ли су икада уређивали Википедију. Могу и да означе да ли су заинтересовани да ступе у контакт с искуснијим уредницима ради проналажења помоћи.

Други корак[уреди | уреди извор]

Ако су заинтересовани, почетницима се ментори додељују насумично са овог списка.

Трећи корак[уреди | уреди извор]

Новајлије могу одабрати теме које их интересују како би предложени задаци били у складу с њиховим интересовањима и знањем.

Четврти корак[уреди | уреди извор]

Корисницима се сугерише да би могли да започну уређивање лакшим изменама, а да се кроз време и комуникацију са заједницом, опробају и у већим изазовима.

Пети корак[уреди | уреди извор]

Крајње поједностављен систем слања порука

Шести корак[уреди | уреди извор]

Задаци се деле на: лаке, средње и тешке. Међу лаким задацима су исправке правописних и граматичких грешака те додавање веза међу чланцима. У оквиру средњег нивоа проналазе референце или ажурирају чланке. Проширивање кратких чланака остављено је за тежи ниво.