Википедија:Најчешће грешке википедијанаца

С Википедије, слободне енциклопедије

На овој страници се налази списак најчешћих грешака википедијанаца, као и савети за њихово избегавање.

Копирање бројева са других Википедија[уреди | уреди извор]

Чест је случај да се одређени бројчани подаци само прекопирају са енглеске или друге Википедије. Овде веома често долази до грешке јер се у српском језику запета користи да би се означио почетак децимала а тачка као троцифарски сепаратор. Тако 3,5 значи три и по, а 1.000.000 значи милион. У енглеском језику, примера ради, тачка и запета се користе на супротан начин — два поменута броја се у овом језику пишу овако — 3.5 и 1,000,000

Како ово горе може да буде компликовано (поготово ако је реч о броју већем од 999 и са децималама, истовремено), једноставно треба запамтити да кад се копира број — уместо свих тачака стављају се запете а уместо запета тачке.

Додавање личних имена у категорије[уреди | уреди извор]

Правило је да се чланци о личностима на српској Википедији пишу по принципу Име Презиме (нпр. Никола Тесла, а не Тесла Никола). Поступак додавања чланка у категорију је следећи: У чланак (обично при дну) додаје се следећи код: [[Категорија:Име категорије|Име чланка]]</nowiki>. Ако се ово по аутоматизму примени на лична имена, она ће у категорији бити послагана азбучно по имену (а не по презимену како је правилно).

Решење: Уместо да се при категорисању биографског чланка упише Име Презиме за Име чланка, треба уписати Презиме, Име.

Пример:

  • погрешно: [[Категорија:Срби|Никола Тесла]]
  • исправно: [[Категорија:Срби|Тесла, Никола]]

У категорији неће писати Тесла, Никола него Никола Тесла, али ће чланак бити сортиран под слово Т (а не Н).

Још је боље (нарочито ако се чланак налази у више категорија) користити магичну реч {{DEFAULTSORT:Презиме, Име}}. На пример:

{{DEFAULTSORT:Тесла, Никола}}
[[Категорија:Личани]]
[[Категорија:Амерички проналазачи]]