Википедија:Рачунарска терминологија/byte

С Википедије, слободне енциклопедије

Ради се о јединици мере, чија имена смеју да се локализују. Одомаћен је "бајт", а за јединицу и није толико важно да има било какво значење у било ком језику (ради се просто о именима). "Октет" је реч која би требала да значи да се ради о 8 бита (корист је, рецимо, Французи), али "бајт" није одувек био ограничен на тачно 8 бита (био је различитих величина, погледајте en:Byte). Просто се односило на најмању директно адресабилну јединицу меморије ("бит" није директно адресабилан).

Само у новије време бајт означава 8 бита али то не мора тако да остане.

Друго, стандардизоване су јединице и префикси. Стандардни префикси интернационални система престају да у рачунарима отначавају степене двојке (нпр. 1024) и постају оно што су и били (степени десетки, нпр. 1000). Тако kB више не значи 1024 бајта него 1000 бајтова. Нови префикс за 1024 је KiB (погледајте en:Kibibyte). У том погледу је згодније и оставити одомаћени "бајт" као такав, настао модификацијом енглеског "одгриска". --Asusnjar 05:35, 26 децембар 2005 (CET)

Октет може стојати једино као испомоћ у реченици типа "бајт је октет битова" или у ситуацији када није јасно код неких рачунара да ли се бајт (дужина речи) односи на 8 или 9 бита или у телекомуникацијама када "октет прати стоп бит". Дакле "килооктет" и "мегаоктет" није опција. Као што није ни "гриз" као парафраза енглеском "бајта". -- JustUser  JustTalk 22:49, 27 децембар 2005 (CET)