Пређи на садржај

Википедија:Слање е-поште корисницима

С Википедије, слободне енциклопедије
Ако сте добили е-писмо (имејл) увредљиве или на неки други начин непријатне садржине путем Википедијиног система слања е-поште, погледајте ниже наслов Злоупотреба, или, ако је потребно, правила и мере против злостављања.
Слика дела сајдбара корисничке странице „Алатке“ у ком се налази линк „Пошаљи е-поруку“.

На овој страници налази се информација о алатки „Пошаљи е-поруку“, која омогућава регистрованим корисницима, да ако желе, комуницирају путем електронских писама (имејлова). Садржај имејлова које корисници размењују је приватан, што је један од главних разлога због ког су могућности реакције уколико дође до злоупотребе ове алатке веома ограничене. Осим онемогућавања коришћења ове алатке, не постоје други начини реаговања на злоупотребу, пошто се садржај таквих имејлова не може лако проверити као што је то могуће у комуникацији преко корисничких страница за разговор. Ову алатку може онемогућити било који администратор било ком кориснику као део акције блокирања, иако се то обично не ради, осим ако се алатка злоупотреби.

Опште информације

[уреди | уреди извор]

Ако сте у својим подешавањима омогућили опцију слања имејла (картица Профил и одељак Поставке е-поште), можете контактирати с другим корисницима и путем е-писама преко Википедијиног сучеља. То ћете урадити тако што ћете отићи на страницу за разговор корисника коме желите да пошаљете имејл, и кликнути на линк „Пошаљи е-поруку“ који се налази на сајдбару у одељку „Алатке“. Е-адреса коју сте унели у своја подешавања појавиће се у пољу „Од“, како би прималац могао да одговори.

Кориснике који су јавно открили своју имејл адресу можете контактирати директно. Међутим, Википедија не саветује тако отворено откривање сопствених личних података. Слање имејла корисницима преко Википедијиног сучеља је врло корисна Википедијина алатка за заштиту приватности која чува вашу имејл адресу од спама.

Имејлови послати путем ове алатке шаљу се одмах чим кликнете на „Пошаљи“. У својим подешавањима такође постоји опција којом систем може да вам пошаље копију вашег имејла послатог неком другом кориснику. Уколико не маркирате ову опцију, иста опција постоји и у самом имејлу. Понекад је сасвим прихватљиво оставити поруку на страници за разговор одређеног корисника да сте му послали имејл, пошто неки корисници не проверавају редовно своју електронску пошту.

Такође можете направити линк ка својој имејл алатки у тексту или у потпису на следећи начин: [[Special:EmailUser/Корисничко име]].

Омогућавање и онемогућавање е-поште

[уреди | уреди извор]

Опција слања имејла је онемогућена уколико не наведете потврђену имејл адресу. Ово се може урадити приликом регистрације, или касније, у својим подешавањима.

Кад је имејл адреса потврђена, можете сами да омогућите или онемогућите слање електронске поште тако што ћете у својим подешавањима маркирати или уклонити ознаку на „Омогући е-пошту од других корисника“. Када омогућавате слање електронске поште, Медијавики захтева потврду да је тај имејл заиста ваш. Зато ћете добити аутоматски генерисан верификациони имејл са линком на који треба да кликнете како бисте потврдили своју имејл адресу. Верификациони линк остаје активан око недељу дана.

Приватност

[уреди | уреди извор]

Ако пошаљете имејл преко Википедијиног система ваша имејл адреса биће видљива примаоцу имејла како би прималац био у могућности да одговори на имејл. Ниједна друга информација у вези са вашом електронском поштом неће бити откривена примаоцу.

Ако примите имејл преко ове алатке, не морате да одговорите, или можете одговорити на страници за разговор корисника који вам је послао имејл. Одговор може да се да на три различита начина:

  • Кликтањем на „Одговор“ у вашем клијенту за имејл пошту — Ако овако одговорите, све информације о вашем налогу електронске поште које се иначе налазе у имејлу биће откривене примаоцу. То значи да могу бити откривени подаци као нпр. ИП адреса, потпис, временска зона и сл.
  • Одласком на страницу за разговор корисника који вам је писао, и кликањем на линк „Пошаљи е-поруку“ — На овај начин само ће ваша имејл адреса бити откривена. Име корисника који вам је писао са линком ка његовој страници за разговор налази се на дну имејла, кликните на његово име, а потом на „Пошаљи е-поруку“ на левом сајдбару на његовој страници за разговор.
  • Остављањем поруке на Википедији — Ако желите да обавестите корисника да сте примили његов имејл, можете оставити кратку и неутралну поруку на његовој страници за разговор, не откривајући друге приватне детаље, с обзиром да пошиљалац обично очекује приватан одговор.

Злоупотреба ове опције

[уреди | уреди извор]

Ако добијете увредљив имејл преко овог система, треба да контактирате неког администратора, по могућству путем имејла, и да затражите савет. У озбиљнијим случајима можда ћете желети да се предузму неке одлучније мере против пошиљаоца, нарочито ако имејл садржи елементе малтретирања. Молимо вас да не заборавите на следеће ствари:

  • Немојте никада постовати имејл на Википедију без претходне дозволе његовог аутора — Не смете слати имејл без дозволе, иако можете кратко описати његов садржај. Ово правило стоји делимично због ауторских права, с обзиром да садржај страница Википедије може слободно користити било ко.
  • Увек можете онемогућити опцију слања електронске поште — Погледајте упутства на #Омогућавање и онемогућавање е-поште
  • Сачувајте спорне имејлове, можда ће вам бити потребни — Можда ћете у будућности желети да поново употребите те мејлове. Сачувајте барем заглавља и текст како бисте могли да их опет наведете ако буде било потребно.