Википедија:Сортирање Међувикија

С Википедије, слободне енциклопедије

На основу предлога од 23. јула 2009. године, и гласања закљученог 3. октобра 2009. године, изгласана је политика сортирања међувикија на Википедији на српском језику, како следи.

Правила сортирања[уреди | уреди извор]

  1. Сваки језик има свој кључ, састављен од слова српске латинице и слова qwxy. Према овом кључу се речи сортирају, истим абецедним редом: abcćčdđefghijklmnopqrsštuvwxyzž.
  2. Кључ се добија по следећим ставкама:
    1. Ако је назив језика писан латиничним или ћириличним словима, онда се исти пресловљава на горе наведени алфабет, и тако пресловљен назив се користи као кључ. Притом се дијакритике губе. Слова се преносе на визуелно најсличнија. Нпр. ї прелази у i, ế прелази у e итд. Допуне овога су ь/ъ->a, ы->i (исправите ме, ако грешим), Э/э->e, я->ja, ʋ->v, ə->e, ҧ->p.
    2. Ако се име језика макар у једној верзији пише ћирилицом или латиницом, примењује се претходно правило. Пример: Nēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ постаје nehiyawewin.
    3. Ако име језика није писано ни ћириличним ни латиничним словима, користи се његов језички код. Нпр. код за Кинески језик је zh, са чиме се лакше барата него са 中文.

Уређени списак[уреди | уреди извор]

Ова правила, примењена на постојеће кодове за међувики везе и имена језика, дају следећи:

У складу са овом политиком.