Википедија:Сређивање

С Википедије, слободне енциклопедије

Сређивање се односи на техничке захтеве које сваки чланак на википедији треба да задовољи. Википедија, као и свака друга вики, има сопствену синтаксу, као и стил приказа чланака. С техничке стране, сваки чланак на Википедији треба да буде повезан са другим чланцима, да је синтакса правилно коришћена, и да је стил приказа текста у складу са осталим чланцима (нпр. наслови треба да иду између посебних знакова (== Текст одељка ==), без болдовања и италика, нови редови се не увлаче, нови пасуси се одвајају притиском на ентер, а не са <br>, користити шаблоне за цитате, референце и сл.), да буде убачен у барем једну категорију и да буде повезан са чланцима исте теме на другим википедијама. Наравно, понекад се појаве чланци који садрже текстове, који иако су садржински сасвим прихватљиви, ипак нису сређени у вики стилу, па је стога потребно средити их како би постали прави википедијански чланци.

Када је чланак технички несређен, потребно је урадити следеће:

  • додати линкове (унутрашњих повезница) на неке релевантне појмове,
  • направити нове редове уколико је текст писан у оквиру малог броја пасуса (како би читаоцу било лакше, а и лепше изгледа страна када има више пасуса),
  • убацити категорије, јер чланак треба да има везе са категоријом у којој се налази,
  • додати интервики линкове (додавање специфичних веза на дну стране које служе за повезивање на исте чланке али на другим језичким википедијама).

Ако наиђете на страну која не задовољава услове сређене стране, или на један део чланка који је несређен, додајте шаблон {{сређивање}} и тај чланак ће се аутоматски наћи у категорији „Чланци за сређивање“. Такође, више је него добродошло да на страници за разговор тог чланка изнесете шта је конкретно потребно средити, што ће бити велика помоћ оном кориснику који одлучи да среди текст и да га доведе у стање пристојног википедијанског чланка. Наравно, уколико имате воље и времена, такође можете и сами да обавите посао.

Уколико желите да се посветите сређивању чланака, предлажемо да се придружите пројекту Википедија:Сређивање чланака.

Види још