Википедија:Уживо/недеља, 13. новембар 2005.

С Википедије, слободне енциклопедије

Могло би се рећи да је овонедељни састанак био донекле занимљив, садржајан и махнит из више разлога. Али, first thing's first. Кад изађох из подземља железничке станице "Вуков споменик", не видех никога на договореном месту. Кад сам се приближио дотичном месту прошло је добрих 9 секунди док нисам угледао Ђорђа и Ацу. Тада смо почели да чекамо остале и позвао сам Горана који је јавио да ће да дође касније. Бонзо и Гаја су дошли следећи и након академских 15 минута смо одлучили да се упутимо, по трећи пут, Гајиној канцеларији. На путу до дотичног места, сусрели смо Драгана the ЏастЈузера, а Милош нас је позвао телефоном и рекао да станемо, јер трчи за нама. Наиме, Милош је дошао заједно са његовом колегиницом Тамаром и нас осморо се ондак упутило ка дестинацији која, већ трећу недељу, служи као место окупљања "српских" Википедијанаца.

Ја сам наравно одмах сео за рачунар, пошто сам допустио Ђорђу да прегледа свој мејл. Опет сам се накачио на ИРЦ, сурфовао Вебом (највише викимедијиним пројектима и Гуглом), преузимао програме... Драган је у међувремену отишао до продавнице да купи Кока Колу и грицкалице. Касније нам се придружио и очекивани Горан, али је његова маленкост морала да нас напусти из неких разлога о којима ћу касније. Што се тиче кежуал разговора, причали смо по кознакоји пут о преуређењу Главне стране и гласању тим поводом, о америчком малолетном зврку, Марку Вилијамсу, и његовим заврзламама поводом Златибора на мети, о Тамари као новајлији у Викисвету, о појединим чланцима у Википедији и о статистикама којима смо стално окружени... Споменули смо пар пута Растка и његове заслуге, затим масовни унос и његове разне подваријанте (Милошева злодела ;), онда смо опет причали о интернетима и технологијама, о кредитним картицама, Убунту Линуксу, етимологијама и митологијама и осталим опуштеним темама... Наравно, опет смо оговарали неке особе... :D

А сада оно битно: несумњиво и недвосмислено је то да је данашњи састанак био одржан првенствено због припрема за Оснивачку скупштину која је била планирана да се одржи следеће суботе (дакле 19. новембра). Али, дошло је до компликација. При прегледавању тога шта нам је потребно за оснивање НВО-а, заборавили смо да Статут треба да се преведе на енглески језик како би Викимедијина Задужбина могла да га ишчита, да примедбе и у најидеалнијем случају прихвати га таквог какав је. У том тренутку, ми нисмо имали преведен Статут и због тога сам преко ИРЦа (преко кога сам и преносио повремено о чему се говорило) контактирао Делфен (Нотафиш) која је рекла да те вечери треба да се одржи састанак Викимедијиног Борда (на коме би се разматрало о нашем организовању). Због овог веома блиског дедлајна, договорили смо се да Горан оде до своје куће и почне са превођењем. Ја сам му мејлом послао аутоматски превод статута (генерисан уз помоћ једног Гајиног програма), а Саша је (на моју иницијативу преко ИРЦа) послао мејл Џорџу да се појави што пре како би ревидирао превод и кориговао га где запне. Причали смо о плановима поводом Оснивачке скупштине и Горан нам се јавио преко ИРЦа. Касније, контактирао смо Анђелу и Џимба (који су такође састанчили; Анђела из Немачке, а Џимбо из Лас Вегаса) и сазнали да чак и ако се одради превод до краја дана, неће бити од велике употребе, јер Џимбо има неодложни пут у Африку и моћи ће да поразговара са Бордом о овоме тек крајем недеље. Стога смо одлучили да померимо на Скупштину на следећу недељу (26.11), али с обзиром да мој 18. рођендан пада на "озлоглашени" 29. новембар, одлучили смо да фиксирамо Скупштину за 3. децембар. Анђела и Џимбо су се једногласно сложили са овим, а онда смо разматрали о томе да ли да кажемо Горану да је дошло до промене плана или да му кажемо да пожури како бисмо до краја вечери имали готово превод. Одлучили смо се за мање садистичку варијанту. Наравно, са повременим дигресијама, наставили смо разговоре о оснивању и закључили како сутра (14.11) Милош треба да иде до Амброзића да се договори поводом добијања просторија у Дому омладине за Викимедију.

Причасмо ми о још тога и одлучисмо још неке ствари, али постаје касно, а и ја сам забораван... :) У сваком случају, отворисмо нову мејлинг листу за администраторе и оне директно везане за оснивање НВО-а код нас. Око пола 8 је друштванце почело да се распушта (ако занемаримо преран Горанов одлазак и Тамарино напуштање), а на крају су остали само Милош, Бонзо и Гаја... И тако протече и овај састанак. Следећи је уговорен за наредну недељу (20.11), па до тада, ово је све народе. :) --Дунго ۞ 01:04, 14 новембар 2005 (CET)