Википедија:Уживо/недеља, 16. март 2008.

Филип, Марко, Никола, Горан, Дејан и Драган. То су људи који су присуствовали данашњем састанку. Данас, нешто раније него уобичајено, састали смо се са неколико циљева на уму. Један од њих био је и састанак ИО Викимедије Србије. Иако живим најдаље од свих који су присуствовали, као и обично, стигао сам први. Уз мало кашњење, пристигао је и Кале, који је носио са собом извесну количину безалкохолног освежавајућег пића. Међутим, чаше није понео, а нико други их до краја није ни донео. Због тога смо у више наврата претраживали просторије ДОБ не бисмо ли нашли бар неколико чаша, али наше потраге биле су крајње неуспешне. За последицу, Кале је вратио своје пиће са собом, те се обавезао да ће га следећи пут поново донети.

Данас смо причали о неколицини важнијих ствари. Најпре да споменем главни разлог окупљања Извршног одбора: то је било званично писмо које је Викимедија Србије упутила Вечерњим новостима, а поводом акције „Нови српски пасош – ново лице Србије“. На предлог једног корисника, предложили смо једног Википедијанца да добије овај нови пасош у овој акцији. Гласање ИО било је једногласно (што је било за очекивати), а Никола је потписао писмо, а касније га и однео код Гаје на печатирање. Даље, Горан нам је споменуо своје и Милошево гостовање на ТВ Фокс, а Дејан нас је позвао да учествујемо у једном од наредних семинара наставника биологије, где бисмо представили Википедију и мало је више приближили наставном кадру. Причали смо о скорашњим и тренутним дешавањима на Википедији (нпр. помахнитале новајлије), али и генерално у викисвету (Џимбо у вестима и сл).

Расправљали смо и о (полу)аутоматском обавештавању корисника (нпр. пред блокирање или у вези са слањем слика) и о предностима и манама таквих акција. Закључили смо да су тренутни шаблони углавном превише формални и да би требало користити људску реч што више, поготово када је посреди корисник за кога постоје реалне шансе да се задржи на пројекту. Причали смо мало о чекјузерима и њиховим проблемима, а онда смо се у исто време Горан и ја сетили будућег евентуалног састанка локалних огранака у Холандији. Начелно смо били за то да Драган иде тамо, тим пре што већ има обезбеђену визу, али постоје ту још неки проблеми. Састанак би требало да се одигра крајем маја, а постоји шанса да неки од европских огранака обезбеде средства за путне трошкове. Споменули смо и мејлинг листе, Викиманију, бугарска села (недавни унос клица о дотичнима од стране једног корисника), потенцијалну црногорску Википедију (односно врло је вероватно да неће постојати), а Драган нас је, као што то ради из састанка у састанак, подсетио да треба отићи у Народну библиотеку Србије и архив са понудом за сарадњу.

Никола је споменуо да је врло брзо дигитализовао (=прекуцао) списак одредница из једне од енциклопедија и најавио је коју још енциклопедију намерава да обради на тај начин. Горан је споменуо његов предлог за гласање, односно чињеницу да предлог није наишао на одзив у заједници, а онда смо коначно постигли компромис у том погледу: поље за разлог остаје, али не мора да буде попуњено. Горан нам је испричао и његов скорашњи сусрет са представницима МУП. Детаље нисам сигуран да ли смем да причам овде. Наравно, било је још не-Википедијанских тема, али мислим да нису битне да бих их овде спомињао. Око 5 сати, одлучисмо да се полако разиђемо. Никола је отишао ка Гаји, а остали се разбежаше на своје стране. Дејан и ја, будући да смо донекле ишли у истом правцу и смеру, кренули смо заједно, па смо мало размењивали утиске о тренутним дешавањима на Википедији, а Дејан ми је предочио нека његова запажања. Пре растанка, објаснио сам му шта су то стјуарди, као и још неке ствари из викисвета. То је било све за данашње окупљање. --ФилиП 21:34, 16. март 2008. (CET)Одговори[одговори]

Додатак записнику[уреди | уреди извор]

Гласање Извршног одбора

На фотографији је доказ о гласању поводом тачке дневног реда „Нови српски пасош – ново лице Србије“.

Драган је, успут, поменуо и документовање наших састанака и целокупног рада као наше обавезе и залоге за будућа поколења, али је то прогутано као уобичајено смарање, па га нећемо помињати овај пут.

Морам да поменем један детаљ. Прво сам хтео да прокоментаришем појам дефинисања пројеката на нашој википедији као релативно неуспешан и да приметим да постоји изузетак. Ипак је историја успела да се профилише захваљујући неколицини ентузијаста који упорно пишу о историјским темама а јесу довољно стручни и имају приступ изворима што чини да се дотична тематика може сматрати успешном. То је изазвало расправе о историји које су отишле у лимбо те се ја овом приликом извињавам што сам је уопште покренуо. Закључили смо (мада партикуларно) да хемија и биологија не стоје баш сјајно (представници дотичних су управо то тако експлицирали). Никола је поменуо и психологију и филозофију... али то је већ отишло у ширину. Том приликом смо поменули и проблем клица и субклица. Опет се пробудила клица раздора између делециониста и инкузиониста, али смо је закопали пре него што се разгоропадила.

Никола и Филип су ми обећали (мада није јасно ко у ствари) да ће ми донети ЦД са статистикама свих пописа чим их подсетим. Заузврат сам ја остао дужан у вези регистрације, односно промене назива удружења па је тренутно мртва трка.

Занимљив састанак. Кале је све време каснио на неке своје обавезе, Никола покушавао да добије неколико копија овереног меморандума, Филип подсећао Николу у вези тога да се већ пријавио на Викиманију, а Горан објашњавао да је његово право да по мрклој ноћи бауља по Миријеву веће од права уличних паса да га јурцају по жбуњу. Ко је ово пропустио не зна шта су чари живота. Ово можда не пише у колачићима судбине, али се среће на састанцима википедијанаца. Panta Rei -- JustUser  JustTalk 00:51, 17. март 2008. (CET)Одговори[одговори]

Додатак 2[уреди | уреди извор]

Ове недеље нисам био на састанку пошто нисам био ни у Београду у то време. Из тог разлога нисам могао и лично да гласам поводом одлуке о предлогу једног нашег представника за почасни пасош Србије. Најавио сам већ раније да се слажем са тим предлогом. Надајмо се да ће овај предлог проћи и код жирија. --Ђорђе Стакић (р) 22:25, 17. март 2008. (CET)Одговори[одговори]