Википедија:Уживо/недеља, 18. мај 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије

Данашњи састанак је за већину присутних, ако не и све, био прилично интересантан. Доста смеха и необавезних разговора допринели су финој атмосфери у Дому омладине и овог топлог пролећног дана. Заправо, било је толико топло да су малтене сви опет покушавали да нађу даљински управљач клима-уређаја. Али, као и прошлог пута, од њега ни трага ни гласа. Тек је Никола ручним путем касније омогућио да у просторије на првом спрату дође мало хладнијег (не смем да кажем свежег) ваздуха. Е сад, од присутних, ту сам био ја (дошао тачно у 4 и чекао нешто времена сам), затим је дошла Сања, а онда и Горан. До краја су се, са не превеликим међусобним размаком, појавили редом Никола, Дејан, Марко, Роберт и Влада.

Као што се да приметити, Роберт се одлучио да нас још једном посети, а Сања је данас први пут дошла на састанак Википедијанаца (и то на Бокицин позив) и изгледа ми као да јој се свидело :) У почетку, док остали нису дошли, Горан и ја смо са њом причали углавном о факултетима и академској ситуацији код нас. Даље, причали смо о томе шта се дешава у вики и околном свету; споменули смо недавно заврешно гласање, а Горан је предложио да се уведе посебан фонт за администраторе (како би могли да нагласе када се заправо обраћају некоме као администратори, јер се "по дифолту" обраћају као обични и ништа вреднији корисници). Предлог је доживео различите критике, али би свакако ваљало поразмислити о томе. Споменули смо и Изолатор Богухвала феномен, Нециклопедије, брисање чланака (као и увек, Никола има замерке на начин на који се гласања и "пресуде" спроводе); Никола је имао "неизвештај о неидењу у Холандију". Наиме, као локални огранак Викимедије, требало је да пошаљемо једног представника на предстојећи састанак огранака који ће се одржати у Холандији крајем месеца. Пошто ми немамо довољно пара да из сопственог буџета пошаљемо некога, потражили смо помоћ од других огранака и Швајцарци су се понудили да плате карту и све трошкове. Међутим, то се десило сувише касно, односно у доба када више није било могуће заказати разговор за визу у холандској амбасади. Тиме нам је онемогућено да пошаљемо представника (односно Николу) на тај скуп.

Споменули смо и "медијациони комитет", односно посредничко веће и покушали да се колективно присетимо неких делова "алгоритма" рада тог тела. Причали смо и о другим пројектима (као што су Викивести), а Никола нам је објаснио рад и зачкољице његове нове екстензије за МедијаВики софтвер (реч је о екстензији која би наводно требало да олакша баратање са интервики линковима). Е, у том негде тренутку је почела страшна олуја у Београду. Како звукове које је иста производила нисмо могли да игноришемо, сви смо се устремили ка прозорима у нади да ћемо видети шта се заправо дешава. Додуше, велики, али краткотрајни град нас није омео, па смо наставили разговоре као да се ништа не дешава напољу.

Даље смо причали о ауторским правима (све ми се чини да ово постаје једна од стандардних тема састанака), псима луталицама (сетисмо се несретног Драгана и његовог проблема са псима), Верлору и Борису (такве теме никад не застаревају), транскрипцијама и преводима, специфичностима српског језика (појаве вишеструких самогласника за редом или чудних сугласничких група), MySQL итд. Ту негде је већ почело да нам истиче време, па смо са тим опуштенијим темама решили да завршимо данашње дружење. Неки се разбежаше на своје стране, али смо Роберт, Влада, Дејан и ја наставили истим путем. Док су Дејан и Влада причали о биологичарским темама, Роберт и ја смо више дотицали техничку страну Википедије. После се Влада одвојио на једну страну, а друга двојица су били љубазни и сачекали мој превоз са мном, а после отишли на другу страну. Према најновијим информацијама, Роберт је успешно стигао у НС. :) До следећег виђења, ФилиП × 00:44, 19. мај 2008. (CEST)[одговори]

Да додам и један цитат:

Да нисам либерал[1], забранио бих кишобране! :)

— Горан а пропо олује и чињенице да је једино Кале понео кишобран
--ФилиП × 00:46, 19. мај 2008. (CEST)[одговори]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ово тумачити искључиво као поглед на свет, а никако као припадност, подршку или симпатисање било које политичке странке или покрета!