Википедија:Уживо/недеља, 21. септембар 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије

Према Драгановом виђењу идеалног чланка, увод би требало писати[1] тако да заинтересује и да буде приступачан свима, што значи и онима који се у дату тему не разумеју много. Такође, у том делу текста не би требало да буде референци[2], јер ће се ионако референцирати сав текст даље у чланку. Овај мој увод ћу зато, како бих илустровао Драганову идеју управо тако и урадити[1]! Дакле, састали смо се тога кишнога дана, Јован и ја починисмо кобну грешку, Николу смо чак два пута успели да убедимо у извесне црте његове личности[3], Невена је дала врло озбиљну замерку Дому омладине, а нашем домаћину, Ацо је био веома уморан (посебно након биолошке приче коју смо развезли Јован, Никола и ја), а Драган је повремено излазио из српских села, те давао врло конструктивне идеје. Уколико вас је увод заинтригирао, наставите са читањем, а уколико не, онда, овај, па нисам размишљ‘о о тој опцији... Онда наставите са уређивањем њикипедије. =)

О чему се све причало?[уреди | уреди извор]

О свачему, наравно. Оно што њикипедијански састанак издваја од гомиле других је свако одсуство дневног реда, као и реда уопште, али зато обилује дигресијама које:
а) углавном немају никакве, чак ни за наслутити везе са оним што се причало пре свега једне секунде
б) често немају везе ни са самом њикипедијом, али су очигледно нама биле интересантне, чим смо о томе уопште и причали!
Рецимо, неке од тема су биле: .rs - домен[4], гостовање њикипедијанаца на састанку наставника биологије[5], промена у шаблону Добродошлице[6], о томе да админи треба више да се ангажују на трговима и о масовним уносима: живог света, пољских градова и сазвежђа. Од три набројаних, само градови нису остали дискутабилни. Звезде () ћемо мало теже да достигнемо, а што се животиња тиче, одлучили смо се за птице (), пошто смо једино код њих сигурни да постоје какви-такви народни називи.

Осетљиве теме[уреди | уреди извор]

Регионални састанак

Датум =

Место одржавања =

Програм =

Невена је поставила питање недостатка WC-ја у Дому омладине, што би могло да представља проблем за госте који треба да се појаве на предстојећем регионалном састанку, на шта су различити присутни реаговали различито, што речима што мисаоно (парафразирам):

 • Никола: Па да направимо један портабл WC?
 • Драган: Нећемо звати госте који имају слабу бешику!
 • Дејан: Можда би кофа на тераси решила проблем?
 • Ацо: Баш сам нешто уморан...
 • Јован: Хехе.

Остало је да се попуни шаблон са десне стране.

Од осетљивих тема било је разговора и о видео-упутствима, односно ко ће бити главни спикер/ка? Ту је Никола рекао нешто у вези са Филипом[7], али нећу да кажем шта, после ће д‘ испадне да ја овде водим аброве, уместо да пишем записник. Никола је обећ‘о и да ће да направи програм за транскрибовање, али џаба се радујете јер:
а) он мени уопште не улива поверење да ће то и да уради и
б) неће да ради за енглески језик, каже много компликовано.
Кад већ причамо о Николи, рекао је нешто што чак ни ја не бих успео да срочим (овај пут цитирам):

Треба нам више људи као што сам ја!

Хтео је он додуше да дода што-шта на ову реченицу, али смо га ми остали спречили. =)

Драган ми је објаснио вечити сукоб између делециониста и инклузиониста, а успут је и прокоментарисао зашто је против закључавања главне стране. Колико сам ја њега схватио[8] вандализам је изгледа лековит. :) Такође, договор који је Драган подржао (а и ја богами) је да се инсистира на референцама за сваки текст. При томе, треба разликовати примарне¹ од секундарних², као и у којим случајевима користити спољашње везе као референце. Драган је дао и предлог да на страници за разговор чланка буду подаци о пројекту (уколико је рађен у оквиру неког пројекта, наравно) и позиву на прикљученије истом, али и подаци о квалитету чланка, те о његовој важности. Но, вратимо се референцама. Извели смо чак и мали експеримент у коме је главни актер био Никола. Експеримент је дат табеларно:

увод материјал и методе резултати и дискусија закључак литература
Хипотеза: Из главе нећеш брајко написати добар чланак, требају ти референце! Испитаник: Никола. Од њега се захтевало да исприча чланак на тему „виљушка“. Испитаник је износио, хм, сумњиве тврдње и у много ствари није био сигуран, на пр. ко је први почео да користи ову алатку, од чега је сачињена и да ли се калаише... Нема чланка без добрих референци! њикипедија

Интригантне теме[уреди | уреди извор]

Причало се о томе како је потребно да 100 најпосећених чланака буду одрађени тако да буду најмање добри (), а пошто нам је јасно да ће се ту наћи и неки сексуални чланци, дат је предлог да се упути писмо Бранки Блек Роуз да нам мало помогне и омогући неке евентуалне, хм, лиценце. На састанку је то срочено: „...очекујемо значајну помоћ.[9]

Николу треба да подсетим[10] да направи евиденцију колико има несређених чланака и да ли се и колико њихов број увећава из месеца у месец. Са тим у вези, његов предлог је и да уместо блокирања неваљалих корисника (који псују, напр.) одредимо казну да морају да среде један чланак. Такође, админи који не враћају вандализме би били кажњени на исти начин. Овај пројекат је поетично
() назван: „Принудни рад“. Још један „лудачки“ пројекат[11] је да се праве панораме. Суштина је да се слика све наоколо, а онда то повеже у један зачарани круг. Отприлике.

Мало смо[12] се након састанка прошетали до Трга да видимо најновије догађаје и ту смо још мало причали. Било ми је хладно, јер смо се већ у ДО-у прилично насмрзавали. Наиме, Јован и ја смо рекли човеку из обезбеђења да нећемо да укључујемо климу, што је била кобна грешка! Ипак, друштво је било пријатно, као и разговор, тако да није било страшно, а и успели смо Николу да убедимо да је милитантан тип. Његова љубав према оружју је већ пословична, а о есхумацији боље да не причам![13] Коначно, Драган је (као ножем) пресекао разговор, јер ипак је већ било скоро осам сати!

Галерија[уреди | уреди извор]

С лева на десно:

Корекције, допуне, честитке и поздрави[14][уреди | уреди извор]

...

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б Инфинитив сам метнуо на Драганову одговорност, пошто знамо да нас има овде и оних који исти (инфинитив) не воле баш много.
 2. ^ значи ове џиџе горе не долазе у обзир сад, већ касније!
 3. ^ о којима он сам појма није имао
 4. ^ не бих даље ширио причу јер је у питању информатика, те за информацију више питајте Николу
 5. ^ или Никола или Драган или обојица (Невена је малко прозивала Николу у вези са одговорношћу (за више информација питати Невену))
 6. ^ Никола мисли да је прегломазно, те да их ваља променити, а ја бих додао и ушаренити на радос‘!
 7. ^ Никола, Јован ме натерао да напишем, часна реч!
 8. ^ а питање је колико биолог може да схвати математичара
 9. ^ тако су ми диктирали!
 10. ^ па ево користим прилику
 11. ^ тако га он назв‘о
 12. ^ Драган, Никола, Јован и ја
 13. ^ Додуше, Никола је рекао да је то била моја идеја (зарад откривања идентитета покојника), што је истина, али њему су се очи цаклиле!
 14. ^ остављено да неко допише ако сам ја штогод испустио =)