Википедија:Уживо/недеља, 28. децембар 2008.

С Википедије, слободне енциклопедије
Филип у покрету, први човек на састанку, јуначким подвизима допутовао до ДОБ :)
Кад се друштво већ мало више сабрало
Осим Филипа у покрету, имадосмо и госте у пролазу

Последњи састанак у овој години био је посећенији од већине других. Ваљда је претпразнично делимично растерећење од обавеза омогућило неким Википедијанцима да сврате до Дома омладине, иако је напољу било ледено.

Александра и ја смо се договорили да се нађемо код Вуковог споменика у одређеном тренутку, како бисмо заједно отишли до Дома, али тај план се није реализовао, јер је мени изостао један превоз, па сам морао да јурим на други, а Александри је каснио њен превоз. На крају сам некако ипак успео да се створим у центру Београда, и то на првом спрату ДОБ-а, у 14:57, иако сам на периферији Панчева био у 14:10. Било како било, нисам још ни стигао ваљано да се раскомотим у топлој трибинској сали, кад ето ти Михајла на вратима. Кроз неколико минута, појавише се и Невена и Никола, а после и Дејан. Послао сам Милошу поруку да видим где је, тако да се и он убрзо појавио. Након неког времена, Горан и Влада су свратили, додуше само на кратко, јер први није ни намеравао да дође (а и не би, да није било мог СМС-а), док је други имао других послова, па је ово свраћање био само кратак излет. Када су обојица отишли, појавио се и Драган, а пред крај састанка нам је дошао и стари познаник и вики-ентузијаста, Зоран Јовичић.

На почетку смо причали о методици, настави и Дејановим искуствима у основној школи, о томе како је Британика коначно постала доступна на интернету (додуше, не и слободна), о лингвистичкој форензици и ауторским правима, о правопису (ах, та неисцрпна тема) и сл. Никола је дао један предлог, који би требало да се нађе на гласању Извршног одбора Викимедије Србије: укратко, циљ је да се купи нека врста енциклопедије или стручне литературе; Николин предлог је подразумевао Српску националну енциклопедију, али су кроз етар прошла и имена неких других издања.

Причали смо, даље, о разлици између Викикњига и Викиверзитета, о правима стјуарда, о Одбору за стандардизацију, аутобиографијама, опхођењу са новим чланцима, квалитету страница помоћи, ботовима и сајтовима (конкретније, о масовној промени линкова са .yu на .rs домене). Мало смо разматрали (где под ми подразумевам оне који су од присутних у Викимедији Србије) о буџету, а Милош је покренуо веома важну тему: даља стратегија Викимедије Србије. Наиме, он је дао разумну идеју по којој би у срж организације требало увести више девојака/жена, па је као три некако најактивније у састанчењу навео Ану, Невену и Александру. Док је он размењивао своје идеје и предлоге са Невеном и Александром, ми остали смо причали о... неким од горе наведених тема. Такође је било речи о прошлонедељној регионалној конференцији, о томе шта се дешавало (за оне који нису стигли да дођу), о томе шта смо добро, а шта лоше урадили и сл.

Милош је имао још једну занимљиву идеју везану за биздев, али нећу о њој овде :). Милош нам је испричао и анегдоталну причу везану за први оперативни систем на свету и о томе како је он умешан у целу ситуацију. Сходно томе, теме су се даље наставиле у правцу историје рачунарства (превасходно у Србији). На крају (релативном крају, прим. изв.) било је речи о Викизину и о томе како бисмо могли покренути неки сличан билтен за локалну публику. У том негде тренутку, одлучио сам да кренем кући и да оставим преостале Википедијанце (Николу, Драгана, Милоша, Михајла и Зорана) да наставе са разговорима. У неком тренутку су се и они растали, али о тим детаљима не знам појма. :)

За крај, захвалио бих се Александри на куповини сокова и пластичних чаша, Николи на купљеном соку, сушеном воћу и чипсу, Драгану на купљеном соку и Дејану на купљеној чоколади. Заиста вики закуска. :) Такође, очекујем да Михајло ускоро постави слике, пошто је овог пута блиц фото-апарата радио више него обично. --ФилиП ^_^ 02:24, 29. децембар 2008. (CET)[одговори]

Остале слике[уреди | уреди извор]