Википедија:Уживо/недеља, 3. април 2011.

С Википедије, слободне енциклопедије

Иако је планирано да овај састанак има тему и проведе се радно, то се ипак није десило. Али нисмо провели састанак причајући о бескорисним темама, већ смо крајње продуктивно разговарали о битним стварима. Најпре дођох ја, а врло брзо се појавио и Никола. Око сат времена се нико више није појавио, а онда су почели да пристижу редом Лошми, Драган, Нена и Ђорђе. Лошми нас је напустио око 6 сати, а ми, остали, задржали смо се до неких 7 сати, када смо схватили да смо скоро пола сата пробили термин, након чега смо решили да се разиђемо за данас.

Данас је било говора о недавним догађајима на Википедији (што је, приметиће верни читалац извештаја, честа тема састанака), приступницама ВМРС, оближњим локалним огранцима, о Горановом одсуству, о ситуацији у Либији... Никола је споменуо своје идеје за пројекте, а тангенцијално смо споменули несуђену тему дана: писање извештаја активности Викимедије Србије. Иако је било изгледа да ћемо да кренемо да радимо на извештају, разговори су нас одвукли у неком другом правцу. Причали смо, даље, о новајлијама (тј. смањењу долажења истих), о промени парадигми на интернету – друштвене мреже имају примат (што би могао да буде узрок паду активности новајлија), а Нена нас је информисала да је НИС почео да објављује своје материјале под Кријејтив комонс лиценцом.

Даља расправа тицала се пројеката ВМРС. Причали смо о претходно планираним (а неурађеним) пројектима, о недавно планираним пројектима, о новим могућим пројектима итд. Најпре смо разматрали реализацију пројекта у којем бисмо колима путовали по Србији, како бисмо набавиле фотографије разних објеката, поготово у руралним подручјима; циљ је да свако насељено место има бар једну слику, као и да буду покривени (већим бројем фотографија) сви битнији објекти у селима које планирамо да посетимо. За овај пројекат смо се Драган и ја договорили да ћемо гледати да га изгурамо. Такође смо причали о нашој потенцијалној реализацији пројекта Вики воли споменике, али главна препрека која је уочена је недостатак централизоване базе података о споменицима културе у Србији. Никола нас је подсетио на свој прошлогодишњи планирани пројекат везан за QR кодове, па смо решили да га оживимо. Споменута је и могућност одржавања јавне дебате (наравно, са релевантним људима присутним на истој) о ауторским правима (тј. потреби да се укину иста) везаних за публикације (нарочито сајтовима) државних установа.

Надаље се причало о предстојећој Шер конференцији, Нениним искуством са организаторима и нашим неприсуством тамо, а потом се дискусија окренула (по мом мишљењу) досаднијим темама: лиценце, морална, природна, ауторска, изворска права, патенти, Сокој, пиратска партија итд. Толико о овом састанку, а надам се да ће следећи пут посета бити већа. :) --филип @ 00:19, 4. април 2011. (CEST)[одговори]