Википедија:Уживо/недеља, 3. септембар 2006.

С Википедије, слободне енциклопедије
Владимир, најсвежији Википедијанац на живим сусретима

Кад сам данас око пола 2 изашао из панчевачког аутобуса код панчевачког моста, имао сам кога да видим: био је то Бране, који је сам тек био стигао. Као по договору од јуче (када сам ја изигравао водича, а он туристу који је исфотографисао цело Панчево), он и ја кренусмо у туристичку шетњу по Београду. После двоипочасовног туристичког обиласка улица Деспота Стефана (бившег 29. новембра), Скадарске, Кнез Михајлове (са Тргом Републике), као и Калемегдана и студентског трга, Бране и ја коначно дођосмо до ДОБ-а, Маверика наравно, где се одиграо и данашњи састанак. Није много прошло и на степеницама се појавио Владимир (Влођмирж) кога смо очекивали данас. Касније су дошли и Невена и Никола, а онда и Слободан и Драган. Током састанка сам послао СМС поруку Горану који је решио да не дође (јер тобоже спрема испит), а Милош нам се јавио и питао нас да ли је потребан на састанку, јер не би долазио (ем је било касно, ем му се изгледа није долазило). Ми смо донели једногласну одлуку да нам Милош не треба, па он тако није ни дошао. Горан се, међутим, како сам касније те вечери сазнао, покајао због свог одсуства јер је пропустио упознавање Википедијанца који нам је први пут дошао данас, а и по "нечијим" речима, био је прозиван данас. :) Требало је да нам се данас придруже Кале и Ђус, али су били спречени из мени не баш толико јасних разлога.

Присутни мање Никола (који је шетао) и Бране (који је фотографисао)
Нешто касније, и Никола је ухваћен „на филму“

Елем, данас се причало о томе шта све треба да радимо за фандрејзинге. Ја сам подсетио друштво на грантове за које Викимедија у оквиру Слободне културе аплицира, а на крају нам је Владимир пружио своје савете о томе како је нпр. Скупштина града Београда добра за тражење средстава. Такође су кружиле разне идеје о томе како бисмо још могли добити паре (за пројекте које тек треба да смислимо): амбасаде и остали фондови. Никола је дао свој предлог о превођењу и штампању викикњига, а ја сам пренео које је све пројекте Милош пријавио у нашим апликацијама за ЕЦФ и Улофа Палмеа. То је било отприлике све везано за Викимедију. Ех да, обавезао сам се да следећи пут донесем привремене приступнице за Слобу (Цобета) и Владу, а и то да се Никола опет интересовао за речник социјалног рада :)

Српски Википедијанци (опет?) прегледавају Вапедију и упоређују искуства

Википедија ни овог пута није могла да изостане у разговорима: овог пута смо причали о масовним уносима (и нашем дивном статистичком заводу, као и Бранетовом одушевљеношћу истима), тренутним гласањима, актуелним чланцима, "нашим и комшијским блокираним корисницима" итд. Нешто што донекле тангира Википедију а да се причало о томе јесу и лиценце и проблеми у (не)компатибилности код њих, укључујући и нејасност ГЛСД лиценце.

Мада се чини да спавају, Владимир и Филип заправо помно слушају сваки свог саговорника; очи су затворили само да би се лакше сконцентрисали на аргументе друге стране ;-)

Док су Бране и Библброкс причали о темама везаним за Линукс (и Слобиним проблемима везаним за њ), Никола се негде шврћкао, а ја сам покушао да похватам то очему су Невена и Владимир причали. Онда, када је дошао Драган, у овој више компјутерски оријентисаној групи су приче кренуле ка управо рачунарским темама, док су, како су ми касније рекли, Влада и Невена причали о филмовима, музици и Карабурми, а било је, како сам чуо, и "глобалног оговарања"™. Онда смо се мало пребацили и причали на енглеском, а потом и о томе ко шта чита и уопште литератури. Не знам како ни зашто, али дошло је до дебате о наукама (не сећам се сада тачно шта је на крају закључено, али углавном смо схватили да свако има другачију представу о томе шта је то "наука"). Влада је, као што знамо са ИРЦ-а, причао о свом S&M "фетишу". На крају, почесмо да се расипамо, па није преостало ништа друго него да се опростимо и разиђемо: свако на своју страну. То је било око 8 сати (Бране је, додуше, отишао мало раније, због воза, а ни Драган се није задржао толико дуго као и остали) и тако се завршио овај данашњи састанак. --филип 02:14, 4. септембар 2006. (CEST)[одговори]


Фоторепортера (за промену) изигравао Бране, сем за слику Владимира, којег је Филип тек из трећег покушаја (будући да човек просто избегава, намерно или случајно, крупни план) успео да документује за будућа покољења ;-). --Бране Јовановић <~> 11:29, 4. септембар 2006. (CEST)[одговори]