Википедија:Уживо/субота, 13. мај 2006.

С Википедије, слободне енциклопедије
Делфина и Бонзо седе код Горана у стану

Као што је вишеструко најављивано, овај викенд је резервисан за ФЕСТИВАЛ СЛОБОДНЕ КУЛТУРЕ. Тај фестивал је одржан у сарадњи Викимедије са ЛУГ-ом и ФСН-ом, као и великим бројем других организација које су помогле у реализацији плана, укључујући и ДЕЗ.орг, БГВајрлес, Градилиште итд. Најважнији догађај за Викимедију је био, без поговора, дуго очекивани долазак (де факто) "пи ара" Викимедијине задужбине и једног од чланова Викимедије Француске, Делфин Менар (ми смо је интерно звали Делфина, зато што је србизовано уједно и лакше :). Њен долазак је заказан пре око месец дана, када нам је Џимбо Вејлс отказао још дуже очекивани долазак, због приватних проблема. Ово је кратки увод, а сада главно!

У Маверику: Милош прича са људима из Бете, Драган заговара Делфину док Горан слуша, а Бозно бело посматра

Састанак ради организације и координације фестивала је био заказан већ за 9 сати ујутру. Ја сам стигао око пола 10 и на првом спрату Дома омладине, у кафићу Маверик (ваљда се тако зове), седели су Милош, Марко, Бране, Иван и још неки људи (како сам разумео, линуксаши из Македоније). Причали су, како сам успео да чујем, о хардверу, што је донекле и било очекивано, с обзиром на то ко је све присуствовао у то време. Недуго затим сам примио позив од Горана, који ме је, заједно са Бонзом, чекао у Бонзовим колима. Наиме, време је било да нас тројица одемо до аеродрома и сачекамо Делфину, која је летела авионом из Милана, где се видела са италијанским Викимедијанцима. На аеродром смо стигли доста пре времена, па смо зато посетили аеронаутички музеј, или бар погледали и фотографисали екстеријер истог. Потом смо сачекали и присели у кафићу терминала за дочек путника који путују из иностранства и уз хладно пиће полемисали о темама као што су IQ, извесне траке (о којима је Горан писао у Википедији) и слично.

Иван и Милица нешто причаду

Авион је слетео чак и пре предвиђеног времена, тако да нисмо морали додатно да чекамо. Одмах смо потом сели у ауто и Бонзо нас је одвезао до Горановог стана, који је био предвиђен као преноћиште за Делфину. Пошто смо се мало одморили, Горан, Делфина и ја смо се прошетали до Дома омладине (Делфина је успут, наравно, фотографисала, а ми смо јој објашњавали шта је шта), где је већ пристигао Драган, као и људи из Бете. Милош је у почетку причао и договарао се са дотичним људима, док су Драган и Делфина (мада и остали) причали о лиценцама, правним проблемима са којима се Викимедија може сусрести, као и о разним темама везаним за Википедију, Викимедију, Викиманију, Одбор задужбине, мејлинг листе, комитете итд. У међувремену су пристигли и Голдфингер, Јована и Драган Амброзић, а на фестивалу су, уопште, били присутни разни линуксаши, људи из БГВајерлеса, жене из организације "Жене на делу", уметници из ДЕЗ.орг као и многи други учесници.

Виде се и Бране и Голди
Милош, Јована и Марко помно слушају Делфинину причу

Пошто смо мало поседели и попричали у Дому омладине, а онда и ручали у пекари, кренусмо (Милош, Делфина, Горан, Бране, Марко и ја) у шетњу до Калемегдана преко Кнез Михајлове. Успут је, наравно, било речи о много чему. На Калишу смо срели и Николу који се шетао са Невеном и обећао је да ће доћи сутрадан. Потом смо седели на зидинама и разговарали о Википолитици, догађањима у другим заједницама и разним проблемима на које Википедија и Викимедија наилазе у свом развоју. Након ове подуже шетње смо полако почели да се враћамо кући - Делфина, Горан и ја смо отишли до Горановог стана, где је Горан покупио неке своје ствари и отишао у Мирјево, а Делфина и ја смо остали сами, јер је био договор да ја преспавам у Горановом стану, како бих током вечери и сутрадан ујутру правио друштво Делфини. У међувремену, Милош и Бране су се вратили у ДОБ зато што је Милош главни организатор целог догађаја, па је морао да координира из прве руке, посебно оним вечерњим делом (музички програм). За то време, Делфина и ја смо разгледали Делфинине фотографије које је снимила док је била у Немачкој, Италији и у Београду, а након вечере из МекДоналдса и сурфовања по нету, овај дугачак дан се коначно завршио! (можда није требало пуно да детаљишем поводом овог дела за који само ја знам, али и то је на неки начин био део састанка ;) --Филип § 23:32, 15. мај 2006. (CEST)[одговори]