Викиречник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Викиречник
WiktionarySr.svg
Www.wiktionary.org screenshot.png
Веб-адреса http://www.wiktionary.org/
Комерцијалност Не
Тип
Он-лајн речник
Регистрација Опционална
Доступан на Вишејезичан (преко 170)
Власник Задужбина Викимедија
Творац Џими Велс и Викимедијина заједница
Покренут 12 децембар 2002.
Тренутни статус активан сајт

Викиречник (од речи: вики и речник) вишејезички је интернет базиран пројекат, који ствара речник и тесаурус слободног садржаја, доступан на више од 150 језика.

Викиречиник[уреди]

За разлику од стандардних речника, викиречник је написан у сарадњи волонтера користећи википрограме, допуштајући да чланке мења готово свако са приступом интернету. Као и његов сестрински пројекат Википедију, Викиречник води Задужбина Викимедија. Зато што Викиречник није ограничен условима писаног простора, већина његових језичких издања нуди дефиниције и преводе речи са много језика, а нека издања нуде додатне информације које се типично налазе у речницима и лексиконима. Додатно, енглески Викиречник укључује Wikisaurus, категорију која служи као речник, укључујући попис уличног говора (жаргона)[1] и једноставни енглески Викиречник, створен користећи основни енглески подскуп енглеског језика.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ See "Creating a Wikisaurus entry" for information on the structure of Wikisaurus entries. An example of a well-formatted entry would be "Wikisaurus:insane".

Спољашње везе[уреди]