Пређи на садржај

Војаџер 1

С Википедије, слободне енциклопедије
Војаџер 1
(Voyager 1)

Војаџер 1
Војаџер 1

Оператор НАСА / ЈПЛ
Произвођач ЈПЛ
Датум лансирања 5. септембар 1977.
Крај мисије У току
Ракета-носач Титан IIIЕ
Место лансирања Свемирски центар Кенеди
Маса 721,9 kg
Извор напајања РТГ
Снага напајања 420 W
Међународна ознака 1977-084A
Вебсајт voyager.jpl.nasa.gov

Војаџер 1 (енгл. Voyager 1) је Насина интерпланетарна сонда лансирана 5. септембра 1977. ради проучавања спољног Сунчевог система.[1] Остала је оперативна, и тренутно наставља њену продужену мисију да лоцира и проучи границе Сунчевог система, укључујући Којперов појас. Његова оригинална мисија је била да посети Јупитер и Сатурн и први пут су успели да направе прве високо детаљне слике тих планета и њихових сателита. Те планете су раније посећене сондама Пионир.

Војаџер 1 је тренутно најудаљенији објекат од Земље створен људском руком[1], удаљавајући се од Земље и Сунца на брзини која одговара већој специфичној енергији од било које друге сонде.[2] Иако је његова сонда близанац, Војаџер 2, лансирана 16 дана раније, Војаџер 2 никад неће претећи Војаџер 1, нити ће то успети мисија Нови хоризонти која је тренутно у Којперовом појасу, упркос томе што је лансирана на већој брзини са Земље него обе Војаџер летелице, јер је Војаџер 1 приликом свог лета имао користи од низа повећања брзине уз помоћ гравитације других планета. Тренутна брзина Новог Хоризонта је већа од Војаџера 1, али кад Нови Хоризонт стигне на исту удаљеност од Сунца као Војаџер сад, његова брзина ће бити отприлике 13 km/s.

Излаз из Сунчевог система[уреди | уреди извор]

Дана 12. септембра 2013, НАСА је званично потврдила да је Војаџер 1 ушао у међузвездани простор. Према подацима које је НАСА добила са летелице, Војаџер 1 је заправо изашао из Сунчевог система пре више од годину дана, али је НАСА добила поуздане податке који то потврђују тек средином 2013.

Галерија[уреди | уреди извор]

Војаџерово узлетање са ракетом Титан IIIЕ

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 70. ISBN 86-331-2112-3. 
  2. ^ Брзина сонди Војаџер

Спољашње везе[уреди | уреди извор]