Временски бандити

С Википедије, слободне енциклопедије
Временски бандити
Филмски постер
Изворни насловTime Bandits
РежијаТери Гилијам
СценариоТери Гилијам
Мајкл Пејлин
ПродуцентТери Гилијам
Главне улогеЏон Клиз
Шон Конери
Шели Дувал
Кетрин Хелмонд
Ијан Хоум
Мајкл Пејлин
Ралф Ричардсон
Питер Вон
Дејвид Ворнер
Дејвид Рапапорт
Кени Бејкер
Џек Первис
Мајк Едмондс
Тајни Рос
Крег Ворнок
МузикаМајкл Моран
песме Џорџа Харисона
Директор
фотографије
Питер Бижу
МонтажаЏулијан Дојл
Продуцентска
кућа
HandMade Films
ДистрибутерHandMade Films (Distributors) Ltd.
Година1981.
Трајање113 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Временски бандити (енгл. Time Bandits) британска је фантастична пустоловна филмска комедија из 1981. у режији Терија Гилијама. У њему играју Шон Конери, Џон Клиз, Шели Дувал, Ралф Ричардсон, Кетрин Хелмонд, Ијан Холм, Мајкл Пејлин, Питер Вон и Дејвид Ворнер. Филм говори о младом дечаку који је кренуо у авантуру кроз време са групом лопова који пљачкају благо из различитих тачака у историји.[1][2]

У јулу 2018. објављено је да ће бити снимљена телевизијска серија, такође под називом Временски бандити. Производња се одвијала на Новом Зеланду крајем 2022. и почетком 2023. године.

Кевин, 11-годишњи дечак, добија прилику да путује кроз време са групом патуљака. Он их прати док скачу из ере у еру у потрази за благом за крађу.[3]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Група од шест чудних патуљака (Дејвид Рапапорт, Кени Бејкер, Малколм Диксон, Мајк Едмондс, Џек Первис и Тини Рос) упала је кроз зид у собу једанаестогодишњег дечака Кевина (Крег Ворнок), који живи у обичном британска породица. Древна мапа коју држи Рендал, вођа патуљака (Рапапорт), привлачи дух Врховног Бића у собу, прогони „бандите“. Водећи Кевина са собом, група патуљака бежи од овог духа кроз црну рупу у зиду.

Патуљци објашњавају Кевину да у потрази за благом могу да путују кроз време, а мапа показује „рупе“ кроз које могу да путују у прошлост и да се врате. Патуљци су подређени Врховном Бићу, али су због неких несугласица са њим одлучили да побегну од њега заједно са мапом, што их приморава да се непрестано крећу кроз време. Универзални Дух зла лови исту карту.

Током својих путовања, „бандити“ се укрштају са Наполеоном (Ијан Холм), Робином Худом (Џон Клиз), Агамемноном (Шон Конери), Титаником, огром и његовом женом и дивом из Гуливерових путовања (Питер Вон, Кетрин Хелмонд, Ијан Мур).

Историјски ликови су приказани на комичан начин: Наполеон, на пример, брине због свог ниског раста и покушава да створи своју пратњу од људи који су нижи од њега. Он благонаклоно дочекује Рендала и патуљке, приређује свечану вечеру у њихову част, али „бандити“ морају да оду још даље у прошлост.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Time Bandits”. bbfc.co.uk. 
  2. ^ Sellers, Robert (2003). Always Look on the Bright Side of Life: The Inside Story of HandMade Films. Metro. p. 40.
  3. ^ „Terry Gilliam Says Sean Connery Was Originally Written Into 'Time Bandits' as a Joke, Yet "Saved My Ass" on Fantasy Film”. hollywoodreporter.com. The Hollywood reporter. 2. 11. 2020. Приступљено 11. 5. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]