Галерија Нишког културног центра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Галерија Нишког културног центра
Gallery of Cultural Center Nis 0699.jpg
Са отварања једне од изложби (2015)
Врста: Установа културе
Основана: 1999.
Седиште: Булевар Зорана Ђинђића 37
Ниш  Србија
Власник: Град Ниш
Структура:
  • Изложбени простор
  • Књижара НКЦ
Веб презентација www.nkc.org.rs/index.php

Галерија Нишког културног центра један је од бројних изложбених простора у овом граду, у државном власништву. Галерија се бави организовањем изложби из области ликовних уметности, и други облсти културе, издавањем каталога, промоцијом и продајом уметничких дела. Галерију, поред изложбеног простора чини и продајни салон књига

Галерија спада у посећеније у Нишу. На око 15 до 20 изложби годишње из области ликовне уметности и других области културе, просечан број посетилаца, по једној изложби, је око 500. Галеријом управља Нишки културни центар, који има и свој програмски савет.

Положај[уреди]

Галерија Нишког културног центра налази се у старом делу централне четврти Града Ниша, у улици Булевар Зорана Ђинђића 37. Смештена, је на углу и у приземљу новоизграђене стамбене зграде. Галерија својим положајем и изгледом уклапа се у савремени изглед овог нишког булевара.

Локација објекта је, преко пута Нишког клиничког центра, у непосредном окружењу медицинског и стоматолошког факултета, две најстарије нишке гимназије, средње уметничке и музичке школе, и једне од најстаријих основних школа у Нишу, што љубитељима уметности обезбеђује добру приступачност а Галерији сталну посећеност.

Смештај и опремљеност Галерије[уреди]

Галерија је смештена је у једном нивоу из два засебна дела, у архитектонски репрезентативном простору, наменски изграђеном за изложбене делатности, а нешто касније и за продају књижевних дела.

Галерија нишког културног центра смештена је у стамбеној згради на булевару др Зорана Ђинђића у Нишу

Историјат[уреди]

Нишки културни центар као градска установа културе основана је с краја 20. века (1999) са задатком да организује концепцијски различите програмске садржаје и фокусира се на најразличитије актуелности из књижевног, музичког, филмског и видео, ликовног, позоришног, образовног и научно-популарног, али и друштвеног живота града, региона, земље и света.[1]

Зато у свом саставу НКЦ има и овај репрезентативни галеријски простор намењен пре свега изложбеним али и свим другим комплексним програмима из области културе и уметности.

Задатак[уреди]

Главни задатак Галерије НКЦ је да реализује добро структурисане (али и флексибилне) ликовне програме, а пре свега оне који делује континуирано и доносе у Ниш савремене, иновативне уметничке продукције и њихове презентације.

Стални програм Галерије је да организовањем изложби да подршку и стимулацију пре свега младим таленатима који стварају како у класичним ликовним техникама, тако и у проширеним медијима и мултимедијима.

Такође, Галерија Нишког културног центра посебну пажњу поклања одржавању изложби и развоју ликовног аматеризма кроз редовне годишње изложбе удружења и истакнутих појединаца у овом, али и другим галеријским просторима у њеној надлежности.

Своје задатке Галерија НКЦ реализује у сарадњи са властима Града Ниша, задуженим за културу, Међународним удружењем „Палански арт“‎, Галеријом СЛУ у Нишу, бројним удружењима уметника из Ниша Србије и иностранства.[2]

Радно време[уреди]

Редовно време Галерије (изузев у дане свечаног отварања изложби, када је и после 19.00 часова) је сваког радног дана од 9.30-19.00, а суботом од 9.30-14.00 часова. Недељом галерија не ради.

Извори[уреди]

  1. ^ НКЦ, Владимир Блат Архивирано на сајту Wayback Machine (август 31, 2011)  енглески, Приступљено 8. 9. 2016.
  2. ^ „Ликовни програм НКЦ”. www.nkc.org.rs. Архивирано из оригинала на датум 17. 9. 2016. Приступљено 8. 9. 2016. 

Спољашње везе[уреди]