Гијом де Лорис

С Википедије, слободне енциклопедије
Гијом де Лорис
BodleianDouce195Folio1rGuillaumeDeLorris.jpg
Гијом де Лорис, француски књижевник
Лични подаци
Датум рођењаоко 1200.
Место рођењаLorris,
Датум смртиоко 1238.
Књижевни рад
Најважнија дела

Гијом де Лорис (франц. Guillaume de Lorris) је француски средњовековни песник и аутор првог дела Романа о Ружи.

Roman de la Rose (ed. 1914)

Живот[уреди | уреди извор]

О животу Гијома де Лориса се зна веома мало. Претпоставља се да је рођен почетком 13. века, у месту Лорис, на северу Француске, а умро веома млад, око 1235. Вероватно је био племићког порекла, врло образован и везан за дворске куртоазне кругове.

Два аутора Романа о Ружи[уреди | уреди извор]

Мада је готово сигурно да је написао и друга дела, ово је једино које се данас приписује Гијому де Лорису, а и оно је, вероватно због преране песникове смрти, остало недовршено.

Крајем 13. века један други француски песник, Жан де Мен, написао је други део Романа о Ружи, али, осим заједничког оквира, он нема много сродности са првим делом. Разлика између првог и другог дела се најбоље огледа у различитом односу два песника према жени: док Лорис ствара култ жене, величајући је као узвишено биће које оплемењује мушкарца и тера га на велика и добра дела, Мен је види као главни извор зла у свету, а у најбољем случају као обично земаљско биће од ког не треба стварати култ. Лорис је припадник племства, становник двора и поборник куртоазне љубави, а Мен представник грађанске класе у настајању чији се назори разликују од назора виших слојева, што донекле објашњава и различит приступ истој теми.

Већина стручњака се слаже да је Лорисов део Романа уметнички успелији од Меновог, обимнијег и слабије компонованог. Док Лорис у центар своје пажње ставља идеалну, платонску љубав и савршену, недостижну жену као предмет те љубави, Мен користи своје дело да говори не само о жени и о љубави, већ и многим другим актуелним темама, као што су критика цркве, порекло власти и имовине, развој науке, природа као врховни принцип света.

Погледај још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Француска књижевност, књига прва, у оквиру Едиције стране књижевности, Издавачко предузеће „Нолит“, Београд, 1976.
  • Роман о Ружи, Гијом де Лорис, превео Коља Мићевић, у оквиру Библиотеке Д·А·Н·Т·Е·О·Н, Littera, Бања Лука, 2004.