Глуварење

С Википедије, слободне енциклопедије
Глуварење
Филмски постер
Изворни насловCruising
РежијаВилијем Фридкин
СценариоВилијем Фридкин
ПродуцентЏери Вејнтрауб
Главне улогеАл Пачино
Пол Сорвино
Карен Ален
МузикаЏек Ниче
Директор
фотографије
Џејмс Контнер
МонтажаБад Смит
Продуцентска
кућа
CiP-Europaische Treuhand
Lorimar Film Entertainment
ДистрибутерUnited Artists
Година1980.
Трајање102 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Глуварење (енгл. Cruising), амерички је криминалистички трилер филм из 1980. у режији Вилијема Фридкина, а главне улоге тумаче Ал Паћино, Пол Сорвино и Карен Ален.[1]

Психопата претражује геј клубове у Њујорку и опако убија хомосексуалце. Детективу Стиву Бернсу (Ал Паћино) је наређено да обуче кожну одећу, да виси на градским С&М радњама и да пази на убицу. Али како Стив постаје уроњен у скакање по клубовима, почиње да се идентификује са субкултуром више него што је очекивао. У међувремену, Стив се понаша дистанциран око своје девојке, Ненси (Карен Ален), хомофобија полицијских снага постаје очигледна и убица остаје на слободи.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Догађаји у филму одвијају се у Њујорку. Фрагменти људских тела све више почињу да плутају реком Хадсон. Полиција верује да је ово дело серијског убице који у баровима среће геј мушкарце, након чега их силује, убија и раскомада њихове лешеве. Полицајац Стив Бернс има задатак да идентификује кривца. Пошто је током истраге приморан да често посећује геј барове, то изазива раздор у његовом односу са пријатељицом Ненси и тера га да размишља о сопственој сексуалној оријентацији.

Бернсов први осумњичени је конобар Скип Ли. Након што полиција примора Лија да се самозадовољава пред законом како би им дао узорак сперме, Бернс протестује против таквих метода и жели да одустане, али га шеф убеђује да настави истрагу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI|Catalog Cruising”. catalog.afi.com. Приступљено 14. 5. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]