Господари свемира

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Господари свемира (енг. Masters of the Universe) је америчка серија играчака из осамдесетих година коју је створио Мател. Први пут се појавила у тадашњој СФРЈ пред сами крај серије, у облику оригиналних играчака, седмичних стрипова у Политикином Забавнику, ванредних издања у којима су превођени стрипови које су издавали Star Comics и остали издавачи, те и у облику цртане серије Хи-Мен и Господари свемира, коју је продуцирао студио Филмејшон. Почетком деведесетих година, Мастерси, како су их називала деца, замењени су новим дечјим занимацијама попут Нинџа корњача и Евокса.

Стрип Хи-Мен и Господари свемира у Политикином Забавнику[уреди]

Седмични стрип Хи-Мен и Господари свемира појавио се први пут у броју 1881 Политикиног Забавника, издатог 1988. године. Завршио је у броју 1999 овог магазина, издатог 1990. године. После тога се појавио у Забавнику у бројевима 2007 и 2008 (епизода Краљица леда), те у бројевима 2025 и 2026 (епизода Дивљине Наксоса), издатих касније исте године.[1] Ови стрипови били су преводи стрипова који су се појављивали у дневним новинама по свету и штампани су сваке седмице на две стране у боји, изузев стрипова у бројевима 2007 и касније који су објављени као средишњи стрипови у поменутим издањима Забавника.

Специјална издања Политикиног Забавника[уреди]

Након појаве седмичног стрипа почела су и специјална издања у којима су се преводили Марвелови стрипови у издању Star Comics. Након што је ова серија завршила, објављено је неколико издања од осталих издавача. Укупно је изашло најмање осамнаест бројева.

Извори[уреди]

  1. ^ forum.stripovi.com - Politikin zabavnik, Приступљено 31. 3. 2013.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]