Грдана: Зла вила

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Грдана - зла вила)
Грдана: Зла вила
Званични српски постер
Изворни насловMaleficent
Жанрмрачна фантастика
РежијаРоберт Стромберг
СценариоЛинда Вулвертон
ПродуцентЏо Рот
Главне улогеАнџелина Џоли
Шарлто Копли
Ел Фанинг
Сем Рајли
Имелда Стонтон
Џуно Темпл
Лесли Менвил
НараторЏенет Мактир
МузикаЏејмс Њутон Хауард
Директор
фотографије
Дин Семлер
МонтажаКрис Либензон
Ричард Пирсон
СтудиоВолт Дизни пикчерс
Рот филмс
ДистрибутерВолт Дизни студиос моушн пикчерс
Година2014.
Трајање97 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет263 милиона долара
Зарада758,5 милиона долара
Следећи
Веб-сајтmovies.disney.com/maleficent
IMDb веза

Грдана: Зла вила (енгл. Maleficent) је амерички филм из 2014. године, чији је режисер Роберт Стромберг са сценаријом који је радила Линда Вулвертон, са глумачком поставом коју чине Анџелина Џоли, Шарлто Копли, Ел Фанинг, Сем Рајли, Имелда Стонтон, Џуно Темпл и Лесли Менвил. Слабо инспирисан оригиналном бајком Шарла Перо и анимираним филмом из 1959. године Успавана лепотица Волт Дизнија, филм приказује причу из перспективе антонимног антагонисте, приказујући њен конфликтан однос са принцезом и краљем корумпиране краљевине.[1]

Волт Дизни пикчерс је 2010. године најавио да је филм у развоју, са Џоом Ротом као продуцентом и Анђелином Џоли, Дон Ханом и Мајклом Вијера као извршним продуцентима. Снимање се одвијало између јуна и октобра 2012. године. Посебна пројекција филма одржана је у Лондону 9. маја 2014. године, у Кенсингтонској палати.[2]

Док је филм наилазио на помешане критике од стране критичара, задобио је похвале због својих визуелних ефеката, костима, музике и извођења Анџелине Џоли. Све у свему, био је комерцијални успех, зарадивши преко 758 милиона долара широм света, поставши четврти филм који је највише зарадио 2014. године и филм који је највише зарадио у ком глуми Анџелина Џоли. Био је номинован за награду Оскар у категорији за најбољу костимографију. Наставак, Грдана: Господарица зла, изашао је у Србији 16. октобра 2019. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Лепа, доброћудна, млада жена, Грдана има идиличан живот у ком одраста у мирном шумском царству, све док једног дана војска не угрози хармонију земље. Грдана се уздиже да буде најжешћи заштитник земље, али она на крају трпи немилосрдну издају — чин који почиње да претвара њено добро срце у камен. Решена да се освети, Грдана се суочава са наследником краља и као резултат, баца проклетство на његову новорођену бебу Ружицу. Док дете расте, Грдана схвата да Аурора држи кључ мира у краљевству — а можда и Грданиној истинској срећи.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Анџелина Џоли Грдана
Ел Фанинг Ружица
Шарлто Коплеј Краљ Стефан
Сем Рајли Дијавал
Имелда Стонтон Љутка
Џуно Темпл Љубица
Лезли Манвил Цвећка

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Maleficent: Press Kit” (PDF). The Walt Disney Studios. Архивирано из оригинала (PDF) 09. 06. 2014. г. Приступљено 6. 6. 2014. 
  2. ^ „Brad Pitt and Angelina Jolie at the Maleficent Screening”. Ikon London Magazine. 10. 5. 2014. Приступљено 8. 3. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]