Шарл Перо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шарл Перо

ChPerrault.jpg
Шарл Перо

Информације
Пуно име Шарл Перо
Датум рођења (1628-01-12) 12. јануар 1628.
Место рођења Париз (Француска)
Датум смрти 16. мај 1703.(1703-05-16)(75 год.)
Место смрти Париз (Француска)
Књижевни рад
Потпис

Шарл Перо (фр. Charles Perrault; 12. јануар 162816. мај 1703.) се сматра зачетником модерне европске бајке. По професији адвокат, показивао је интересовање за књижевност свога времена, заједно са својом браћом Пјером и Клодом. Живео је у време класицизма.

Биографија[уреди]

Перо је најпре радио као чиновник задужен за краљевска здања. Почео је да стиче књижевни углед око 1660. године са једноставнијом поезијом и љубавним песмама и провео је остатак живота у унапређивању знања о књижевности и уметности. Године 1671. изабран је за члана Француске академије која ускоро постала оштро подељена свађом између традиционализма и модернизма. Перо је подржао модерније погледе јер, мислио је, како год цивлизација напредује тако напредује и књижевност и да је због тога стара књижевност неизбежно грубља и барбарскија него модерна. Његова песма „Доба Луја Великог“ је ставила модерне писце попут Молијера и Франсоа де Малербеа изнад класичних аутора Грчке и Рима.

Са својим демократским уверењима, Шарл Перо се сударио са класицистичком доктрином Николе Боалоа. У то време у књижевности су владали антички мотиви, тзв. висока књижевност и правилан класицистички стих. Перо је устао против аристократског класицизма, борећи се за увођење тема из свакодневног живота. Узимајући инспирацију из народа, али и надограђујући фолклор својим стваралачким духом, Перо је на најбољи могући начин показао колико су незаобилазна искуства народне традиције, наравно ако се користе за стварање оригиналних књижевних дела.

1696. године, без потписа, објавио је своју прву причу под називом „Успавана лепотица“. 1697. је објавио своју прву књигу под насловом „Приче и бајке из старих времена са поуком“. Поред „Успаване лепотице“, ту се нашло још седам бајки: „Црвенкапа“, „Мачак у чизмама“, „Пепељуга“ и друге.

Бајке Шарла Пероа су опште прихваћене како код деце, тако и код одраслих, будући да задовољавају неколико једноставних услова: написане су једноставно, разумљивим језиком, са узбудљивим садржајем и нескривеном моралном поуком. Оно по чему су најзначајније Пероове бајке је то да су оне оставиле дубоке трагове у свем даљем раду за децу. Њихов утицај се осећа у књижевном раду браће Грим, Андерсена, Пушкина и других.

Петар Чајковски је написао оперу на темељу његове бајке Успавана лепотица.

Био је члан Француске академије, на позицији 23, у периоду 1671-1703.


Спољашње везе[уреди]