Грдана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грдана
Grdana.jpg
Грдана са својим љубимцем, Гавраном
Прво прик.Успавана лепотица (1959)
ИзмислиоМарк Дејвис
ТумачЕленор Одли (1959)
Анџелина Џоли (2014)
Кристин Ченовет (Наследници)
Информације
Врставила
Полженски
ДецаМал (ћерка, само у филму Наследници)

Грдана (енгл. Maleficent) је измишљени лик из филма Успавана лепотица (1959) Волта Дизнија, настао по узору на злу куму из истоимених старих бајки Шарла Пероа и Браће Грим. Она је зла вила која, пошто није позвана на славље поводом рођења принцезе Ауроре, баца клетву на принцезу и прориче јој да ће се „пре него што сунце зађе на њен шеснаести рођендан набости на вретено и умрети“.[1]

Грдана је отмена жена, префињених манира и заправо лепих контура лица. Себе назива „господарицом свег зла“ и не одваја се од свог љубимца, Гаврана. Њени ексцентрични покрети су често имитирани, а њен костим је деценијама популаран на маскенбалима. Три глумице су јој позајмиле глас, док ју је Анџелина Џоли 2014. тумачила у играном филму Грдана — Зла вила.[2] Према резултатима анкете спроведене на званичном Дизнијевом сајту, Грдана је најстрашнији и најмрачнији Дизнијев зликовац.[3][4]

О Грдани[уреди]

Изглед[уреди]

Грдана је врло висока, витка, светло–зеленкасте боје коже, уска лица и истакнуте браде. Има правилне и изражене црте лица и увек високо уздигнуте обрве. Демонску црту јој дају изразито жуте очи са ситним зеницама и рогови на глави. Увек носи дуго, црно жезло са зеленом куглом на врху, црно–љубичасту хаљину, чије ивице подсећају на крила слепог миша.[5] Додатни мрачни аксесоар је елегантни прстен са великим црним каменом. Грдана се носи отмено и достојанствено, пуна је самопоуздања, наступа супериорно и смишљено.[6]

Особине[уреди]

За разлику од осталих Дизнијевих зликоваца, Грдана није комична и ниједан њен гест не може да засмеје; није луцкаста попут Мадам Мим (Мач у камену) или Хада (Херкул), није наивна попут Принца Џона (Робин Худ) или Краљице Срца (Алиса у земљи чуда), савршено је смирена и уравнотежена за разлику од Урсуле (Мала сирена) и Круеле Де Вил (101 далматинац), али је далеко злобнија и моћнија од Зле краљице (Снежана и седам патуљака) – она жели да убије девојку само зато што није позвана на забаву.[3] Има својеврстан смисао за хумор (црни), и врло је иронична и саркастична, што се најбоље види у њеном обраћању принцу Филипу након што га утамничи и успава принцезу. Са победоносним осмехом на лицу, Грдана му каже:

Она је хладна, садистички расположена и немилосрдна, што се најбоље види у њеном малтретирању поданика, армије гоблина, тролова, алигатора, свиња и слепих мишева.[8] Једино биће које воли је њен љубимац, Гавран (говори му мезимче моје), чија је смрт потреса и изазива.

Способности[уреди]

Главни негативац Успаване лепотице није вештица, како се често назива, већ зла вила, господарица (зла), како она саму себе назива. Нештедимице баца клетве, муње и громове, краљеве стражаре претвара у камен када покушају да је заробе. Способна је да се телепортује, да узима различита обличја и да се претвори у зеленкасто, хипнотишуће светло.[1][9]

Грдана у врхунцу своје моћи, као љубичасти змај.

Врхунац њене моћи је претварање у огромног, љубичасто–црног змаја, који ватром коју бљује може да руши читаве стене.[1]

Улога у филму[уреди]

Успавана Лепотица почиње забавом поводом рођења принцезе Ауроре, у велелепном дворцу њених родитеља. Хиљаде краљевских поданика хрли кроз капију дворца на поклоњење будућој владарки. У пространој дворани су смештени остали краљеви, витезови, даме, принц Филип, Аурорин будући муж и три добре виле, које су беби донеле магичне поклоне. Након што јој је Цветана поклонила лепоту, Горана дар за певање, а Сунчица заустила да каже свој поклон, изненада је настала олуја, завесе су летеле, небо се смрачило, а насред дворане створила се зла вила Грдана, наводно да и она да један поклон детету.[10] Говорила је како ће Аурора без сумње бити лепа и даровита, како ће одрастати у највећем луксузу, вољена и пажена, али је одједном променила глас и почела да виче:

Када стражари појуре да је заробе, она им подсмешљиво викне: назад будале, окамени их на месту, и нестане. Грдана је шеснаест година тражила Аурору, коју су у међувремену виле сакриле у малој шумској колиби. Заправо, то су за њу чинили њени поданици, животиње и наказе. Неколико дана пред принцезин шеснаести рођендан, вила шаље свог љубимца, Гаврана, говорећи му:

Гавран успева да пронађе принцезу, која је тог дана упознала принца Филипа, незнајући да ће се удати за њега, и договорила се да увече дође у колибу на вечеру. Сазнавши за тамо неког принца, виле су се уплашиле да би могле бити окривљене за непоштовање договора, по коме су дужне да Аурору чувају само за Филипа. Стога још истог дана пакују принцезу и упућују се на двор, да је припреме за венчање. Мислећи да је вечера спремна, Филип долази у колибу где затиче Грдану, чији га поданици заробљавају и воде у њен дом, на Забрањену планину.[10] У међувремену, Грдана се у облику зеленкастог светла појављује у Аурорином камину, у дворцу, хипнотише је и води кроз зидове, до врха једне куле, где је спремила вретено. Виле, које су у замку осетиле црну магију, јуре ходницима и тајним пролазима, вичући: Аурора, ништа не дирај. Старо пророчанство је морало бити испуњено, и тренутак пре него што су три виле стигле, принцеза је набола прст и пала у вечни сан. Виле су натрчале на Грдану, која им је са подсмехом добацила:

, и помакла хаљину испод које је лежала онесвешћена Аурора. Успававши цео замак, виле одлазе у Грданину трвђаву, да ослободе принца. Грдана га обесхрабрује, иронично говорећи о његовој љубави, каже му да ће и после сто година које проведе заробљен, свакако бити први љубавник своје принцезе. У тренутку њене непажње, виле га ослобађају и крећу да беже. Грданине слуге им отежавају бег разним смицалицама, али виле излазе на крај са свим замкама. Видевши да принц бежи, Гавран гласно гракће, покушавајући да привуче Грданину пажњу. Мало пре него што се Грдана бесна појави на прозору, Сунчица Гаврана претвара у камену статуу. Схвативши да је заробљеник скоро стигао до Ауроре, Грдана баца чини на принцезин замак и око њега расту трње и шибље. Са тешком муком и помоћи три добре виле, Филип успшно крчи пут пред собом. Схвативши да је време да се сама сукоби са њим, Грдана лети до замка, где се претвара у огромног црно-љубичастог змаја, те каже:

Након дуге и тешке борбе, принц успева да је прободе чаробним мачем и она умире.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Maleficent, Villain of Sleeping Beauty”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 2. ^ „РТС :: Зла вештица Анђелина?”. Приступљено 15. 2. 2012.  C1 control character у |url= на позицији 86 (помоћ)
 3. 3,0 3,1 „UltimateDisney.com's Top 30 Disney Villains Countdown: #10-1 (October 2004)”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 4. ^ „Zla Grdana na filmu | Mondo”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 5. ^ „Costume Ideas- Beginning With The Letter M”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 6. ^ „Stand Back, You Fools! (A Maleficent Shrine)”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 7. ^ „Sleeping Beauty (1959) - Memorable quotes”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 8. ^ „Sleeping Beauty | Movies | History | Disney Fans”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 9. ^ „Maleficent (video game character)”. Приступљено 15. 2. 2012. 
 10. 10,0 10,1 „Sleeping Beauty (1959) - Synopsis”. Приступљено 16. 2. 2012. 
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 „Sleeping Beauty (1959) - Memorable quotes”. Приступљено 16. 2. 2012.