Дамјан Печерски

С Википедије, слободне енциклопедије
Дамјан Печерски
Лични подаци
Место смртиКијев,

Дамјан Целебник или Дамјан Печерски (умро између 1062. и 3. маја 1074. године) - јеромонах Кијевопечерског манастира[1].

Руска православна црква га поштује у чину светитеља, празнује га 28. септембра (по јулијанском календару): и 5. октобра (Сабор преподобних отаца Кијево-Печерских Печерских пећина) . Житије светог Дамјана написао је Нестор Летописац као део житија светог Теодосија Печерског. Такође се налази у свим верзијама Кијево-Печерског патерикона, почевши од најстаријих[2].

Печерски патерикон[уреди | уреди извор]

Дамјан је дошао у Кијево-Печерски манастир за време кад је игуман био монах Теодосије. Према Житију постао његов ученик и, , „ревносно подражавао ангелски живот и све врлине преподобног оца и учитеља свога“. Дамјан је наметнуо себи строги пост – до смрти је јео само хлеб и воду, а ноћи проводио у молитви и читању Светог Писма. Житије преноси да је имао дар исцељења и када је болесник доведен у манастир, „Теодосије је заповедио блаженом Дамјану да се помоли над болесником“.

Живот преноси да се Дамјан, када се разболео пре смрти, обратио Богу са молитвом да њему и Теодосију подари место у Царству небеском. У одговору на његову молитву јавио му се анђео у лику Теодосија и рекао: „Испуниће се твоја молба: бићеш прибројан светима Његовим и пребиваћеш са њима у Царству Господа Небеског".

Извори из 19. века говоре да је Дамјан умро окружен печерским монасима 5. октобра 1071. године и да је сахрањен у Блиским (Антонијевским) пећинама Кијево-Печерског манастира. Православна енциклопедија наводи да је у литератури прихваћен датум Дамјановог упокојења, 1071. година, неоснован, а време светитељеве упокојења одређено је периодом игуманства манастира Светог Теодосија.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Преподобный Дамиан целебник (+1071), в Ближних пещерах, память 18 октября нов. ст.”. Свято-Успенская Киево-Печерская Лавра. 2016-10-18. Приступљено 2023-12-12. 
  2. ^ „Дамиа́н Печерский, целебник: житие, иконы, день памяти”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-12-12.