Дан одрживе гастрономије

Застава Уједињених нација, под чијим стегом свет слави 18. јуна Дан одрживе гастрономије.

Дан одрживе гастрономије (као културног израза светске природне и културне разноликости), одредила је Генерална скупштина Уједињених нација 2016. године и за изабрала 18. јун (енг Sustainable Gastronomy Day 18 June),[1] како би се кроз прославу указало на значај разноврсности исхране и одрживе гастрономије широм света.[2]

Како стопе прекомерне тежине и гојазности расту широм света, много је важније осигурати да здрава и одржива исхрана буде доступна и приступачна свима. У том смислу кроз Дан одрживе гастрономије УН желе да нам укажу на то да предузмемо акцију како бисмо постигли здраву исхрану и свет без глади до 2030.[1]

Шта је одржива гастрономија?[уреди | уреди извор]

Гастрономија која се понекад назива и кулинарска уметност, у ширем смислу обухвата гурманлук, сладокуство, а у најширем смислу везу између културе и хране. Такође она се може односити и на стил кувања у одређеном региону. Другим речима, гастрономија се често односи на локалну храну и кухињу.

Одрживост у гастрономији је идеја да се нешто (нпр у пољопривреди, риболову или чак припреми хране) ради на начин који не троши наше природне ресурсе и да се може наставити у будућности без штете по нашу животну средину или здравље.[3]

Одржива гастрономија, дакле, значи кухињу која води рачуна о томе одакле су састојци, како се храна узгаја и како долази до наших тржишта и на крају до наших тањира.

Настала је као циљ Уједињених нација (УН), да се кроз улагања у комбиноване и доследне напоре унапреди здравља и безбедност хране кроз праксу одрживости.[4]

Зашто има "дан"?[уреди | уреди извор]

Једење локалне хране која је произведена на одржив начин чини разлику за живот људи, животну средину и економије. До 2050. године свет ће имати преко 9 милијарди уста за прехрану. Ипак, 1/3 све произведене хране се губи или баца. Како сада стоји, користимо наше океане, шуме и земљиште на углавном неодржив начин. Морамо да будемо пажљивији о томе како користимо наше природне ресурсе као произвођачи и морамо да будемо избирљивији у погледу тога како бирамо храну као потрошачи.

Конзумирање локално узгојених производа помаже у јачању економије једне области, подржавању пољопривредника и смањењу гасова стаклене баште и ресурса који се користе у транспорту хране. Куповина локално узгојених производа значи да за њима постоји потражња и то помаже пољопривредницима да одрже средства за живот.

Значај бриге о храни[уреди | уреди извор]

Већина нас брине о исхрани, а неки од нас изузетно брину о храни (односи се на гурмане). Брига о нашој локалној храни и пијацама значи да можемо помоћи у:

 • очувању наших кулинарских корена:
 • традиционалних усева,
 • рецепата и култура из којих ове кухиње потичу.

То значибригу о ресурсима који су уложени у узгој хране коју негујемо и тиме помажемо да се кулинарска традиција одржи.

Будући да смо сви ми оријентисани на локално узгојену храну и једемо оно што је у сезони, можемо помоћи тиме да:

 • Променимо обрасце куповине локалних предузећа, као што су ресторани и хотели,
 • Подржимо рибаре и фармере у овој области, куповином на локалним пијацама. Куповином од малих произвођача или породичних фармера, подржавамо њихов живот и јачамо ове заједнице.
 • Проширимо своју исхрану и укључимо и састојке других традиционалних култура, попут киное или кактусне крушке , које су пуне витамина и минерала. У том смислу треба пробати локалну храну на својим путовањима: било врсте рибе за које никада нисте чули или воће које никада раније нисте видели. Једење локалних производа помаже да добијемо бољи увид у културу места и подржавамо локалну економију.
 • Сачувамо кулинарске традиције, које су углавном одрживе по природи и подсећају нас на корене наших предака. Испробајте рецепте за кување који користе састојке из вашег региона.
 • Избегавамо бацање хране: док кувамо, па чак и после оброка, водећи рачуна о величини порција, роковима трајања и поновној употреби оброка, као једном од најлакших начина за уштеду природних ресурса.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б „Calling all foodies: this one’s for you!”. Food and Agriculture Organization of the United Nations (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-18. 
 2. ^ Nations, United. „Sustainable Gastronomy Day”. United Nations (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-17. 
 3. ^ „Calling all foodies: this one’s for you!”. Food and Agriculture Organization of the United Nations (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-18. 
 4. ^ „Food sustainability: Challenges and strategies”. www.medicalnewstoday.com (на језику: енглески). 2021-06-18. Приступљено 2021-12-17. 

Спољаше везе[уреди | уреди извор]