Деспина Олимбију

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржавати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Деспина Олимбију

Деспина Олимбију (грч. Δέσποινα Ολυμπίου; 17. октобар 1975), позната и као Дена Олимбију (грч. Δένα Ολυμπίου), популарна је кипарска певачица, која је у истој мери позната и у Грчкој, као и у својој земљи. Она је представљала Кипар на Песми Евровизије 2013. у Малмеу, Шведска. Није прошла у финале. Олимбију је рођена и одрасла у Лимасолу, Кипар, где је и направила прве музичке кораке. Преселила се у Лондон и ту уписала Тринити колеџ на којем је студирала клавир и теорију музике.

1992–2001: Почетак каријере[уреди]

Музичку каријеру је почела градити 1992. Годину дана касније преселила се у Атину, Грчка, где је сарађивала са Јанисом Париосом. Олимбију је такође сарађивала са другим грчким музичким уметницима, укључујући Хариса Алексиоуа, Михалиса Хатзигианиса, Димитриса Митропаноса, Мимиса Плесаса, Панделиса Даласиноса и Мариоса Токаса.

Она се први пут појавила на Џорџ Сарином албуму Ftaine oi Aponoi Kairoi са песмом I kounia mas ("Наш Свинг"). Олимбију се такође појавила на албуму Emeis oi Ellines са песмом Pros rakosillektes kai sinodiporous и на Панделис Даласиносовом албуму Ap' tin Tilo os tin Thraki са четири песме.

Делфинин први албум, Ton Mation sou i Kalimera, обухвата музику Панделиса Даласиноса, Манолиа Лидакиа и Герасимоса Андреатоса.

2002–2006: Универзал Мјузик, Vale Mousiki, Exoume Logo и Auto Ine Agapi[уреди]

2002. године пресељава се у Универзал Мјузик.

Јуна 2003. године, Олимбију је започела сарадњу са Михалисом Хатзигианисом на ЦД синглу са Vale Mousiki-ом, музику је написао Хатзигианис, а текст Елена Врахали. Албум укључује дует са Хатзигианисом, Na 'soun allios, који је био врло успешан. Годину касније издаје и први ЦД, а наредне и други албум под називом Exoume Logo.

Године 2005, Олимбију издаје нови албум, Auto Ine Agapi (Ово је љубав), укључујући и дванаест песама које су написали Гиоргос и Александрос Пантелиа, осим једне песме коју је написала Лина Димопоулоу.

2007–2012: Pes to Dinata, Mazi Xorista, Mia stigmi[уреди]

У пролеће 2007. објавила је ЦД сингл Pes to Dinata, који је постигао велики успех на Кипру и у Грчкој. Касније издаје и албум Мази Xориста, поново у сарадљи са Михалисом, Еленом Врахали и Никосом Моратисиом. Албум је поново објављен у 2008, овај пут златном тиражу, а укључује и песме Pes to Dinata, Mazi Xorista и њен дует са Михалисом Хатзиганисом, O Paradisos (Den Ftiahtike Gia Mas). Садржао је и нову песму Omorfa Psemata.

У 2008. години, осваја награду МОД (Video Music Awards) за најбољи дует са песмом O Paradisos. Године 2010. објављује албум под називом Mia stigmi, који постаје један од најуспешних те године и добија Златну статуу на Кипру. У наредном периоду ствара још неколико сјајних песама: Pano stin agapi, велики летњи хит, Adynamia и баладу Mi m'agapas. Деспина 2012. сарађује са Стерео Мајком на новом сингл хиту, 'Den s' afino apo ta matia mou'. Дует је остварио велики успех и тако је Деспина по први пут успела без помоћи Михалиса Хатзиганиса.

Песма Евровизије 2013.[уреди]

Дана 23. јануара, Деспина Олибпију је интерно изабрана за представницу Кипра на Песми Евровизије 2013. године у Малмеу. Неколико дана касније, 1. фебруара, то је и потврдила Кипарска радио-телевизија. Песма је названа An me thymasai (Ако ме се сетиш) и на грчком је језику. Убрзо након тога, Деспина је снимила и шпанску верзију. Песмом је Олимбију наступила у првом полуфиналу 14. маја, али се није пласирала у финале.