Династија (ТВ серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Династија
Dynastytelevision.jpg
Династија
Жанр драма
Формат сапуница
Аутор Естер Шапиро
Ричард Шапиро
Арон Спелинг
Улоге Џон Форсајт
Линда Еванс
Џоун Колинс
Џон Џејмс
Памела Белвуд
Гордон Томпсон
Ал Корли
Џек Колман
Памела Су Мартин
Ема Самс
Хедер Локлир
Дајен Керол
Земља  САД
Број сезона 9
Број епизода 220 + 2 ТВ филма
Емитовање
Емитер Еј-Би-Си (ABC)
Премијерно
приказивање

12. јануар 1981. — 11. мај 1989.
Емитовање у Србији
Емитер ТВ Београд
ТВ Палма
БК ТВ
Прво
приказано на

ТВ Београд
Премијерно
приказивање

25. јун 1984. — 1992.

Династија (енглески: Dynasty) је назив популарне америчке сапунице која се осамдесетих година прошлог века, тачније од 1981. до 1989. емитовала на америчкој ТВ мрежи Еј-Би-Си (ABC). Радња серије смештена је у амерички град Денвер, у савезној држави Колорадо, и прати живот богате нафташке породице Карингтон. Серија се сматра једном од најгледанијих у свету. На простору бивше Југославије све епизоде Династије емитовала је ТВ Београд. У Србији се након распада Југославије емитовала на ТВ Палма током 1994. и БК ТВ током 2003. године.

Почетак[уреди]

1980. године највећу гледаност у САД имала је ТВ серија Далас, која се емитовала на америчкој тв станици Си-Би-Ес. Највећи конкурент Си-Би-Еса, тв станица Еј-Би-Си тражила је нешто ново у својој програмској шеми да би избила у врх гледаности. Пошто је америчка популација била очарана животом богаташа, гламуром и похлепом у серији Далас, директор Еј-Би-Сија Тед Харбет, обратио се филмском и телевизијском продуценту Арону Спелингу да осмисли серију попут Даласа. Спелинг, који је на Еј-Би-Сију имао неколико хит серија, разговарао је са брачним паром Шапиро, Ричардом и Естер који су имали у понуди написан пилот сценарио назван „Нафта“. Спелингу се допао сценарио о богаташу Блеку Паркхерсту из Денвера, који има нафтну компанију, свој приватни авион, поседује ергелу коња, фудбалски тим и живи на великом имању у кући од 48 соба. Еј-Би-Си је прихватио сценарио и наручио 13 епизода уз услов да дође до измене у презимену главних јунака. Тако је презиме богаташа Паркхерста промењено у Карингтон, а презиме његовог ривала Корбија у Колби.

Одабир глумаца[уреди]

Арон Спелинг је за улогу Блејка Карингтона предложио да то буде његов близак пријатељ, глумац Џон Форсајт. Шездесетдвогодишњи Форсајт је у то време био већ ангажован у Спелинговој серији Чарлијеви анђели, где је глумио Чарлија, али му се лице никад није видело, већ се чуо само његов глас преко телефона. Еј-Би-Си мрежа је то одбила и тражила да то буде неки млађи, наочит и префињенији, а пре свега познатији глумац. Изабран је Џорџ Пепард, који је глумио у филму Доручак код Тифанија. Еј-Би-Си је морао да плати већи хонорар за Пепарда, тако да су продуценти кренули у одабир глумаца који би тв мрежу мање коштали. За улогу Блејкове секретарице Кристл, изабрана је Линда Еванс, која је својим држањем и изгледом задивила Естер Шапиро на аудицији. За улогу Стивена, Блејковог сина који је хомосексуалац, изабран је млади глумац Ал Корли, а за улогу Блејкове размажене ћерке Фелон изабрана је Памела Су Мартин. За Блејковог ривала Сесила Колбија изабран је Лојд Бокнер, а за његовог братића Џефа, глумац Џон Џејмс. Пошто је снимање у Денверу било скупо, продуценти серије су у Калифорнији, у близини Сан Франциска, нашли раскошну кућу са великим имањем која је послужила за резиденцију Карингтонових. Када је почело снимање пилот епизоде Џорџ Пепард се сукобио са продуцентима захтевајући да се измени његова улога јер је сматрао да је слична са улогом Џеј Ара из серије Далас. Три недеље касније, Џорџ Пепард је добио отказ, а Арон Спелинг је поново предложио Џона Форсајта за улогу Блејка Карингтона што је Еј-Би-Си мрежа прихватила, зато што их је мање коштао него Пепард. Форсајт је такође тражио да његов лик не буде злобан, па је дошло до мањих измена у сценарију, тако да су сцене у којима се појављивао Пепард поново снимљене, овог пута са Џоном Форсајтом.

Назив серије[уреди]

Након што је снимљена пилот епизода челним људима са Еј-Би-Сија се није свидео назив Нафта, зашто што је подсећао на нафтне бушотине, а не на раскош и богаство, о чему се у серији заправо радило. Узели су обзир 50 наслова, и одабрали наслов Династија. Да би уз назив Династија ишла нека одговарајућа отмена музика, ангажован је Бил Конти, познати композитор који је компоновао музику за филм Роки и био диригент доделе Оскара. Када је главна композиција урађена снимљена је и насловна шпица, која је у насловном кадру имала кров резиденције Карингтонових изнад које у почетку белим, а касније жутим словима стоји назив Династија.

Почетак емитовања[уреди]

Емитовање прве епизоде било је планирано за јесен 1980. године, али је одлагано више пута због штрајка америчких глумаца. Продуценти су убедили Еј-Би-Си да пилот епизоду емитују у виду филма у трајању од 3 сата. Пилот епизода је названа Нафта, онако како је био првобитни назив за серију. Коначно, 12. јануара 1981. године, емитована је прва епизода серије Династија у виду тросатног тв филма. Седам дана касније Роналд Реган је положио заклетву традиционалном примопредајом дужности на место председника Сједињених Америчких Држава. На тој функцији је остао до 1989. када се и Династија завршила.

Прва епизода била је пуна интрига и пикантерија: богати нафтни магнат Блејк Карингтон жени се са својом секретарицом Кристл, његов син Стивен признаје да је хомосексуалац, а његова ћерка Фелон спава са породичним возачем али и флертује са очевим ривалом Сесилом Колбијем. У то време у град се враћа Метју Блејздел, водећи геолог Блејкове компаније Денвер Карингтон и некадашњи Кристлин љубавник.

Прва сезона[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Пилот епизода није имала велику гледаност, а критика је серију назвала јефтином копијом серије Далас. То није много сметало продуцентима Династије, који су у даљем току серије имали много разлика у односу на Далас, превасходно због лика Стивена Карингтона који је био хомосексуалац, што је у то време био прави „мач са две оштрице“ на америчкој телевизији.

Уместо да буде пожртвован према Кристл, Блејк је преокупиран проблемима са својом компанијом Денвер Карингтон. Кристл постаје предмет презира од стране особља у кући, а и од стране Фелон, Блејкове промискуитетне ћерке из првог брака. Фелон склапа тајни договор са Сесилом Колбијем, те се удаје за његовог нећака Џефа Колбија, да би спасла очев посао. Сесил на тај начин покушава да стекне контролу над Денвер Карингтононом. Блејк сазнаје да му је потенцијални наследник хомосексуалац, па тако долази у сукоб са Стивеном који га критикује због капиталистичке бахатости и неморалног пословања. Метју Блејздел долази у сукоб са Блејком кад безуспешно покуша да обнови везу са Кристл. То додатно закомликује живот његовој породици коју уз ћерку тинејџерку чини и Клаудија, супруга која је тек пуштена из психијатријске болнице. Иако је имао везу са мушкарцем, Стивен ступа у везу са Клаудијом. У Денвер долази Стивенов бивши дечко, Тед Динард. Када их Блејк затекне у опроштајном загрљају, у наступу беса одгурне Теда. Долази до туче у којој Тед пада, удара главом о ивицу камина и на месту остаје мртав. Полиција хапси Блејка са оптужницом за убиство, а Стивен на суду сведочи да је Тедова смрт била резултат очевих пакосних циљева. Као сведок оптужнице у задњој епизоди прве сезоне у судници се појављује жена са шеширом коју Фелон препознаје, изненађено узвикујући:„Господе! То је моја мајка!“

Сценаристи серије Естер и Ричард Шапиро хтели су да Блејк затекне Теда и Стивена како се љубе, али тв мрежа Еј-Би-Си је категорички одбила да прикаже пољубац двоје хомосексуалаца у ударном термину, па је сценарио измењен.

Улазак Алексис[уреди]

Еј-Би-Си је захтевао неко изненађење за крај прве сезоне, што би гледаоце натерало да прате серију у другој сезони. Арон Спелинг је као сценаристе ангажовао још један брачни пар, Ајлин и Роберта Мејсона Полока уз сугестију да из будућих епизода избаце референце везане за нафту и серији дају више нагласка на сапуницу. Тако је створен нови лик Блејкове бивше жене, Алексис која се први пут појављује како улази у судницу. Пошто још није била одабрана глумица која би тумачила лик Алексис, Естер Шапиро је на снимање довела своју пријатељицу која је у тој сцени одглумила Алексис, са шеширом на глави и велом преко лица.

За почетак снимања друге сезоне требало је наћи глумицу за лик Алексис. Еј-Би-Си је тражио да се ангажује нека позната глумица. Пошто су улогу Алексис одбиле да тумаче Софија Лорен, Ракел Велч и Елизабет Тејлор, Спелингова супруга је предложила британску глумицу Џоун Колинс, која је глумила главни лик у провокативном филму Пастув и његовом наставку, Кучка. Иако се Џоун Колинс у почетку премишљала, на крају је прихватила улогу када су јој продуценти објаснили да ће њен лик бити злица, жена која је гора неко лик Џеј Ара из конкурентне серије Далас. Преокрет у серији направио је улазак Алексис, односно долазак Џоун Колинс у серију. Њен лик гламурозне жене, али и бескрупулозне манипулаторке која не преза ни од чега да би постигла свој циљ засенио је све друге и постао икона целе серије, а Џоун Колинс је досегла врхунац каријере. Гледаност серије је порасла, а у једној од епизода се као гости, тумачећи саме себе, појављују бивши амерички председник Џералд Форд, његова супруга и бивши министар спољних послова Хенри Кисинџер.

Друга сезона[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Друга сезона серије Династије почела је сведочењем Алексис. Блејк је осуђен на три године условно, а Алексис је остала у Денверу да би била са својом децом. Њој је Блејк пре много година, кад је сазнао да га је преварила, дао новац да оде из града и остави децу. У другој сезони Алексис се зближава са Блејковим ривалом Сесилом Колбијем, који у кревету с њом доживи срчани удар. Алексис се удаје за њега у болници, и након што изговори судбоносно да, Сесил умире, а Алексис наслеђује све, укључујући и његову гигантску компанију Колбико.

Давајући серији тон сапунице, продуценти су наишли на критике јер се прва сезона по садржају пуно разликовала од друге. Критичари су касније чак тврдили да је прва сезона прави „телевизијски класик“ у поређењу са сценаријима који су били карактеристични за наредних осам.

Алексис и Кристл[уреди]

Гледаоци су обожавали лик Алексис, која је у исто време ужасавала и фасцинирала публику својом подлошћу. Кристл је била сушта супротност Алексис, а сукоб та два лика одвијао се кроз вербалне окршаје, али и физичке обрачуне који се сматрају једним од најпопуларнијих тренутака целе серије. Када је Кристл сазнала да је Алексис разлог њеног побачаја, јер је пала с коња кад је ова намерно пуцала у вис, њих две су постале заклети непријатељи. Туче између та два женска лика у серији постале су честе и легендарне. У тим сценама се уместо Џоун Колинс појављивала њена дублерка.

Стивен Карингтон[уреди]

Лик Стивена Карингтона је први хомосексуални лик који се појавио у некој америчкој серији, и до данас остао је најпознатији. За разлику од Фелон која је била превише слободна и блудна, Стивен је био нежан и пажљив. Управо то је привукло глумца Ала Корлија да тумачи лик Стивена, да би приказао нешто различито, што досад на телевизији није било виђено. Корли је на тај начин хтео да покуша да разбије предрасуде које су људи имали према хомосексуалцима. Али Еј-Би-Сију се није допао Стивенова хомосексуалност, па је у серију убачен лик Семи Џо, Кристлине нећаке, с намером да заведе Стивена. За улогу Семи Џо, изабрана је глумица Хедер Локлир. Због те промене Стивеновог сексуалног опредељења, Ал Корли је хтео да напусти серију сматрајући да једна атраткивна жена (Семи Џо) не може да излечи мушкарца који је геј. На крају друге сезоне Ал Корли је напустио серију, а лик Стивена Карингтона послат је на нафтну бушотину у Јаванско море. Организована је аудиција за новог глумца који би тумачио лик Стивена, на којој је изабран глумац Џек Колман. У трећој сезони дошло је до експлозије на нафтној бушотини. Због опекотина на лицу, Стивену је извршена пластична операција, а нови глумац, Џек Колман је дошао на место Ала Корлија.

Трећа, четврта и пета сезона[уреди]

Највећу гледаност тв серија Династија имала је у четвртој и петој сезони.

Нови ликови[уреди]

Додавањем нових ликова серија је брзо стекла велику гледаност. После доласка Алексис, сценаристи су почели да убацују и остале чланове најуже родбине протагониста.

Пре него што је Џек Колман изабран за лик Стивена, продуцентима је био потребан нови лик који ће бити мушки зликовац. Тако је осмишљен лик Адама Карингтона, кога је тумачио Гордон Томпсон. Адам је био најстарији син Блејка и Алексис, кога је пре много година отет. У серији се и појављује и Кирби Ендруз, ћерка Блејковог настојника Џозефа. Она се заљубљује у Џефа, али је једном приликом силује Адам. Након што се уда за Џефа, сазнаје да је затрудела оне вечери када је била силована. У серију улази и глумац Џефри Скот, тумачећи лик Марка Џенингса, бившег мужа Кристл Карингтон. Алексис доводи Марка у Денвер да би напакостила Кристл и растурила њен брак са Блејком.

На крају треће сезоне, Кристл и Алексис налазе се у колиби коју је ухватио пожар. Спасава их Марк Џенингс, а Џозеф који је подметнуо пожар да би напакостио Алексис због неких ствари из прошлости, извршава самоубиство. Алексис успе на крају да раздвоји Адама и Кирби.

Избацивање лика Сесила Колбија из серије било је због одлуке Еј-Би-Сија да нађе неког млађег и згоднијег љубавника за Алексис, како би гледаност серије била у првих десет. За ту прилику изабран је глумац Мајкл Нејдер који је тумачио лик Декса Декстера. Крајем четврте сезоне Марк Џенингс бива гурнут са терасе стана Алексис Колби, а она бива ухапшена.

Из серије одлази Памела Су Мартин, која није могла да се носи са популарношћу коју јој је серија донела. Обожаваоци су је стално опседали, тако да је Фелон Карингтон погинула приликом пада авиона, мада њено тело није пронађено. Да би попунили празно место, продуценти су осмислили нови лик, Аманду, ћерку Алексис која је дошла из Лондона да би посетила мајку која је у затвору. Улогу Аманде добила је Катарина Оксенберг, британска глумица, српског порекла, ћерка принцезе Јелисавете Карађорђевић. Аманда је дошла да би сазнала праву истину о свом оцу. Њу је у Лондону одгајила тетка. Сматрала је да је њен отац инструктор скијања са којим је Алексис давно била у вези. Када Алексис ослободе кривице за убиство, Аманда сазнаје да је њен прави отац Блејк, да се родила после његовог развода са Алексис и одлучи да остане у Денверу. Кристл остаје у другом стању и рађа Блејку ћерку којој дају име Кристина.

Да би привукли и афроамеричку популацију, у серију је убачен лик Доминик Деверо, Блејкове полусестре, коју тумачи Дајен Керол, глумица црначког порекла.

Гледаоцима нису сметали нови ликови у серији, и Династија је у трећој сезони скочила са 19. на 7. место листе гледаности у САД. У четвртој сезони серија је била међу прве три најгледаније, али Далас је и даље био први. Да би победили Далас, продуценти су се одлучили на један корак који им је донео велики успех, прекретницу у радњи серије и пад гледаности.

Естер и Ричард Шапиро, сценаристи и извршни продуценти серије, отишли су у Париз, и понудили свом омиљеном глумцу, Рок Хадсону да прихвати улогу у Династији. Хадсон, који је био познат као глумац који се током седамдесетих специјализовао за главне улоге у романтичним филмовима, пристао је и додељена му је улога Данијела Риса, одгајивача коња који се заљубљује у Кристл. Гледаоци су са одушевљењем прихватили Хадсона, и гледаност је почела да расте из недеље у недељу. Али Рок Хадсон је имао здравствених проблема, а често није могао ни текст да упамти. Оно што људи који су радили на серији нису знали је то, да је Хадсон оболео од сиде. У једној од епизода Хадсон се, према сценарију, пољубио у уста са Линдом Еванс. Крио је да је у последњом стадијуму инфекције вируса хумане имунодефицијенције, обзиром да се тада мало знало о преношењу те болести. Иако је потписао уговор за десет епизода, због лошег здравственог стања снимио је само седам, након чега се повукао из глумачког живота, а самим тим и из Династије.

Серија је током пете сезоне успела да победи Далас и буде најгледанија у Америци.

Популарност серије[уреди]

Међу великим обожаваоцима серије били су и Роналд Реган и његова жена Ненси. Они су 1983. године позвали Џоун Колинс да дође у њихову службену резиденцију, у Белу кућу. Неколико дана после посете председнику САД, Џоун Колинс је добила награду Златни глобус за најбољу глумицу у телевизијској серији. Недуго потом појавила се и на насловној страни часописа Плејбој.

Током четврте и пете сезоне буџет серије је био милион долара по епизоди, који је за тадашње телевизијске стандарде био необично велик. У кадрове је убациван прави стилски намештај, свилена постељина, оригинално скупоцено посуђе, глумци су носили прави накит, јели прави кавијар, дочаран је прави живот богаташа. Костими које је Нолан Милер дизајнирао за потребе серије послужили су за дизајне високе моде, чиме је остварен снажан утицај на светску моду. Једна хаљина од шифона дизајнирана за Линду Еванс коштала је чак 18 хиљада долара. У Њујорку се 1984. године у продаји нашла и модна линија Династија, а на отварању су се појавили глумци из серије. Они који нису могли да уђу у радњу разбили су излоге да би ушли и видели своје омиљене глумце, тако да је обезбеђење морало да интервенише. Године 1984. у продаји се нашла књига Биографија Карингтонових, која је представљала неку врсту службене биографије свих ликова серије са многобројним фотографијама. Осим тога на тржишту се појавио и парфем „Заувек Кристл“, као и лутке са изгледом главних ликова серије.

Молдавски масакр[уреди]

Године 1985. Династија је била на првом месту гледаности тв програма у Америци. Последња епизода пете сезоне најгледанија је епизода у историји серије Династија. У просеку око 16 милиона људи у Америци гледало је краљевско венчање Блејкове ћерке Аманде и принца Мајкла у његовој домовини Молдавији, на којем присуствују сви ликови. Док Аманда и Мајкл размењују брачне завете, долази до државног удара, побуњеници упадају у цркву и из ватреног оружја пуцају у све званице. У задњој сцени пете сезоне, сви крвави леже на поду. Потпуно неизвесна судбина протагониста је шокирала публику размерама крвопролића, а критичари су овакав завршетак сезоне назвали Молдавски масакр. Чак ни глумци нису знали да ли ће њихови ликови преживети, јер нису имали обновљен уговор за наредну сезону. Критике су биле оштре због приказивања терористичког напада у ударном термину на телевизији. Али поред тога, та епизода постала је феномен о којем се највише причало у паузи између две телевизијске сезоне.

Ова епизода названа „Краљевско венчање“ сматра се кључном за неуспех серије који је Династија имала током наредне четири сезоне.

Шеста сезона[уреди]

Док су се продуценти припремали за шесту сезону и за то ко ће преживети масакр у Молдавији, Џоун Колинс запретила је да ће напустити серију ако не добије повишицу. Пошто није могла да се договори са продуцентима, одбила је да се појави на снимању прве епизоде шесте сезоне, тако да је њен лик избрисан из те епизоде, а један део њеног текста дат је Линди Еванс. На почетку шесте сезоне испоставило се да су сви, осим два споредна лика, преживели масакр упркос киши метака којој су били изложени. Сви глумци из главне поставе су продужили уговоре, осим Џоун Колинс.

Чим је почело снимање шесте сезоне, вест да Рок Хадсон умире од сиде проширила се светом. Линда Еванс која се у једној сцени пете сезоне пољубила са Хадсоном, била је веома узнемирена јер лекари у то време нису знали да се сида не може пренети пољупцем. Линда и још неколико глумаца подвргли су се тестирању на ХИВ. Тест се показао негативним и снимање се наставило. У међувремену Џоун Колинс је добила повишицу и тиме постала највише плаћена телевизијска глумица. Добила је 60 хиљада долара по епизоди и вратила се на снимање након што је изостала из прве епизоде у шестој сезони.

Крајем шесте сезоне из серије су отишле две глумице. Памела Белвуд која је од прве сезоне била у серији тумачећи лик Клаудије Блејздел, отишла је из серије када је саопштила продуцентима да је трудна. Њен лик, Клаудија Блејздел настрадала је у пожару. Након што нису могли да изађу у сусрет Катарини Оксенберг која је тражила повишицу, продуценти јој дају отказ. На њено место долази Карен Селини, али промена глумице се није допала публици. Карен се појавила само у првих 16 епизода седме сезоне. Аманда, лик који је она тумачила, вратила се у Лондон и никад више није споменута до краја серије.

Да би повратили гледаност у серију су убачени нови ликови: Блејков брат Бен (Кристофер Казенов), његова ћерка Лесли (Тери Гарбер) и сестра Алексис Колби - Кеси Морел (Кејт О'Мера). Серији се придружио и познати глумац Џорџ Хамилтон, који је добио улогу Џола Абригора, режисера који је био опседнут Кристл. Отео ју је и држао закључану, док је његова глумица Рита, која је оперисавши се личила на Кристл, глумила њу пред Блејком и породицом, све док се није истина открила. На крају шесте сезоне Династија је пала са 1. на 7. место гледаности.

Колбијеви[уреди]

Гледаност Династије је почела да опада, тако да је са првог места пала на седмо. Један од разлога за пад гледаности је био тај што су продуценти били превише заузети стварањем нове серије, Династија 2: Колбијеви, која је настала као споредни производ Династије. У новембру 1985. Колбијеви су премијерно приказани на Еј-Би-Сију. Серија је пратила живот калифорнијских богаташа, породице Колби из Лос Анђелеса. Главне улоге су додељене Чарлтон Хестону, Барбари Стенвик и Стефани Бичам. Џон Џејмс који је глумио Џефа Колбија у Династији прешао је у Колбијеве, који су добили још један лик из Династије, Фелон Карингтон. Памела Су Мартин није хтела да понови улогу Фелон, па је та улога додељена глумици Еми Самс. Фелон се појавила у Лос Анђелесу са амнезијом и новим именом Рендал Адамс. Тамо је упознала Мајлса Колбија, не слутећи да је он рођак Џефа Колбија. Увод у серију Колбијеви била је једна епизода Династије. Уводна шпица за ту епизоду трајала је дуже од два минута, јер се у њој поред главних ликова Династије, као специјални гости појављују и ликови из серије Колбијеви.

Седма и осма сезона[уреди]

Седма сезона Династије била је поражавајућа. Кристина, ћерка Блејка и Кристл, има проблема са срцем и мора на трансплантацију. Проналазе донатора, али донаторова мајка киднапује Кристину. Блејк, Алексис и Бен одлазе у југоисточну Азију да посете нафтну бушотину, где долази до експлозије. Када Кристл дође у посету Блејку у болницу, сазнаје да је он не препознаје и да мисли да је још у браку са Алексис. Сломљеног срца, Кристл се спрема да се врати у Денвер. Неколико тренутака касније Блејку се враћа памћење. У задњој сцени седме сезоне враћа се Метју Блејздел, који је нестао након што је отишао из града у првој сезони. Гледаност је још више пала, тако да је на крају седме сезоне Династија испала из првих 20 најгледанијих, и завршила на 24. месту.

Ни Колбијеви нису имали успеха. Прва сезона је била на 43. месту, а друга на 62. месту листе гледаности у САД. У последњој епизоди друге сезоне Колбијевих, Фелон су отели ванземаљци, а серија је отказана. Џон Џејмс и Ема Самс су се вратили у Династију, на почетку осме сезоне. Џоун Колинс је поново тражила повишицу и тако постала најбоље плаћена телевизијска глумица осамдесетих.

Надајући се да ће његова бивша љубав Кристл побећи са њим, Метју Блејздел држи Карингтонове као таоце, све док их не спаси Стивен. Алексис вози ауто којем отказују кочнице и она пада с моста у реку. Спасава је мистериозни незнанац Шон Рованс, за кога се она касније удаје, не знајући да је он син Блејковог настојника Џозефа који жели да освети оца. Шон покушава разним манипулацијама да уништи Карингтонове. Кристл почињу да муче несносне главобоље. На крају осме сезоне Декс убија Шона у самоодбрани, а Блејк налази разбацане ствари у спаваћој соби и схвата да је Кристл нестала.

Девета сезона[уреди]

С намером да укине серију, ново руководство Еј-Би-Сија је скресало буџет за девету сезону Династије. Почетком сезоне Линда Еванс је одлучила да напусти серију, па се због тога појавила у само неколико епизода. Због немогућности да јој плате високе хонораре, Џоун Колинс се појавила само у 13 епизода девете сезоне од укупно 22. У деветој сезони као непријатељ Алексис Колби појавила се Стефани Бичам која је тумачила Сејбл Колби, свој лик из серије Колбијеви.

Кристл налазе на језеру, а поред ње и леш мушкарца. Заплет се највише врти око убиства некадашњег љубавника Алексис, који је пронађен у језеру. Кристл одлази на операцију мозга у Швајцарску. Сејбл Колби преузима компанију Колбико од Алексис. На крају девете сезоне Фелон се са Кристином налази затрпана у бункеру испод земље, Алексис и Декс падају у понор, Кристл након операције пада у кому, а Блејк бива погођен из ватреног оружја и крвари на степеницама своје куће.

Продуценти су планирали за десету сезону да врате лик Доминик Деверо у серију, с обзиром да је Џоун Колинс намеравала да је напусти. У међувремену, Династија је отказана за даље емитовање због лоше гледаности, упркос напорима продуцената да сачувају серију остављајући неизвесну судбину главних протагониста, тако да је крај серије остао недовршен.

Када је било јасно да се Династија више неће емитовати, критичари су дан кад је емитована последња епизода серије назвали даном када су се осамдесете завршиле.

Династија – Поново на окупу[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Две године након што су главне јунаке серије Династија оставили у смртној опасности, извршни продуценти серије, Естер Шапиро и Арон Спелинг предложили су Еј-Би-Сију да сниме тв филм Династија – Поново заједно. Иако су се челни људи тв мреже Еј-Би-Си противили тој идеји, на крају су пристали јер је било срамота оставити недовршен крај серије која је Еј-Би-Си довела у сам врх гледаности. Тако је серија коначно приведена крају у виду мини-серије из два дела у трајању од по 90 минута. Одобрен је мали буџет, а скоро сви глумци су пристали поново да се нађу на окупу. Своје улоге су поновили Џон Форсајт, Линда Еванс, Џоун Колинс, Хедер Локлир, Ема Самс и Џон Џејмс. У улози Стивена нашао се Ал Корли, глумац који га је тумачио у првој постави, зато што је Џек Колман био заузет, као и Гордон Томпсон који је имао потписан уговор са Ен-Би-Сијем за серију Санта Барбара, тако да је лик Адама Карингтона глумио Робин Саш.

Блејк излази из затвора, а Кристл се враћа из Швајцарске. Фелон је са Мајлсом Колбијем и треба да одлучи између њега и Џефа. Стивен је у Вашингтону са својим партнером. Семи Џо је манекенка у Њујорку, а Алексис је у вези са Џереми ван Дорном, чланом тајне организације Конзорцијум, која има план да преузме Колбико и Денвер Карингтон, две водеће нафтне компаније у Колораду. Адам је на челу компаније Денвер Карингтон, али финансије контролише Конзорцијум. Најподмуклији план Конзорцијума је да употребе Кристл против Блејка. Пре него што је пуштена из клинике у Швајцарској, Кристл је био испран мозак и проргамирана је да убије Блејка. Али Блејк и њена љубав према њему успевају да је савладају да га не убије. Џефа киднапује Конзорцијум. Адам и Кирби успевају да га спасу. Упркос Адамовој умешаности у Конзорцијум, Блејк и он успевају да се помире и премосте несугласице. Блејк и Адам правним путем успевају да поврате компанију од Конзорцијума. Џереми ван Дорн наговара Алексис да га упозна са Блејком. Када стигну на имање Карингтонових, Алексис схвата да је насамарена. Супротставља се Џеремију, али ју је он завезао и покушао да је угуши гасом. Након безуспешног покушаја да убије Блејка, Џеремија хвата Конзорцијум који није задовољан његовим радом. Адам у задњем часу спасава Алексис. Сви се окупљају заједно на породичној вечери коју је организовала Кристл. Блејк наздравља свима, а Фелон схвата да воли Џефа. На крају Блејк и Кристл плешу задовољни што су поново заједно.

Популарност у Југославији[уреди]

Серија је у СФР Југославији, као и у остатку света стекла енормну популарност и постала велики феномен са утицајем на тадашњу популарну културу. На простору СФР Југославије права за емитовање серије планирала је 1983. године откупити ТВ Загреб, али се од тога одустало јер се сматрало да је серија непримерена југословенској публици. Када је ТВ Загреб одустао од куповине серије, ТВ Београд се предомислила и најавила почетак емитовања за јануар 1984., али је због раздора међу југословенским ТВ центрима, почетак одложен за лето 1984. године, те се Династија у СФРЈ почела емитовати 25. јуна 1984. године, понедељком на другом програму ТВ Београд у термину од 21:00. Серија је касније емитована у у оквиру ноћног програма „Ноћ са вама“ који су преносиле све станице ЈРТ-а, а задњи део серије назван „Династија — Поново заједно“ ТВ Београд емитовала је 1992. године у оквиру програма „Око поноћи“. Након распада СФРЈ у Србији све епизоде серије Династија током 1994. године емитовала је ТВ Палма. БК телевизија емитовала је 2003. године прве две сезоне Династије. БК је чак осмислила и телефонски квиз у којем су гледаоцима постављана питања у вези са тек завршеном епизодом, после које се квиз емитовао. У Хрватској, Хрватска радио-телевизија је најавила да 25 година након емитовања, 22. јуна 2015. поново почиње емитовање серије на првом програму. Након прве сезоне серија је пресељена на други програм. Емитовање је прекинуто 29. септембра 2015. након четврте сезоне.

Популарност серије у СФРЈ тумачила се специфичним околностима економске кризе у којој се нашла тадашња држава. Гламур, раскош и богаство су биле непозната категорија у социјалистичкој Југославији, па је Династија била једна од првих серија у којој се могао видети живот супер богаташа у једној капиталистичкој држави, што је постало прихватљива алтернатива тадашњем социјалистичко-управном поретку. Занимљиво је да је Савез жена социјалистичке омаладине СР Македоније упутио захтев да се серија прекине са емитовањем јер приказује начин живота стран социјалистичком самоуправном моралу. Посебно је интересантно да су Ђорђе Балашевић и Рокери с Мораву, више из шале, направили песме у којим се говори о ликовима из Династије, а за Новогодишњи програм 1985. ТВ Београд је направила пародију серије. Поред емисије Седморица младих ТВ Београд и ТВ Сарајево је правила пародију серије у својој култној емисији Топ листа надреалиста. Ипак, најпознатији југословенски омаж серији је седми филм из циклуса Луде године који носи назив Жикина династија у којем се двојица деда плаше да би њихов унук незаитересован за девојке могао кренути путем Стивена Карингтона и постати хомосексуалац. Појавом лика Алесис Карингтон-Колби, у Југославији су почеле да се праве имитације хаљине које је тај лик носио у серији. Издавале су се посебне књиге, сликовнице, производиле мајице и парфеми у знаку серије.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]