Доситеј Верхњеостровски

С Википедије, слободне енциклопедије
Доситеј Верхнеостровски, Серапион Псковски, Евфросин Псковский, Игнатије Псковски, Иларион Псковоезерски

Доситеј Верхњеостровски, или Доситеј Псковски[тражи се извор] (умро 1481/2) - преподобни Руске православне цркве[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

О детињству и световном животу преподобног Доротеја Верхњеостровског практично нема сачуваних података, а други биографски подаци о њему су веома оскудни и фрагментарни. Доситеј је био ученик светог Јефросина Псковског[2].

Оснивач и први игуман Петропавловског Верхнеостровског манастира на острву Верхни на Псковском језеру. Оснивање манастира датира из 1470. године; Према хроникама, острва Талаб су у то време била непроходна шумска шипражја и служила су као уточиште за разбојнике. У свом манастиру Доситеј Верхњеостровски је увео пустињски конак.

Његове мошти почивају сакривене у Верхнеостровском манастиру, који је укинут 1764. године и претворен у парохијску цркву Петра и Павла. После Октобарске револуције, храм су затворили бољшевици, много свештенства је ухапшено и прогнано без права на повратак након ослобођења, неки су стрељани. Тренутно се манастир постепено обнавља[3].

Године 1987. име Доситеја Верхњеостровског уврштено је у Сабор Псковских светитеља; Спомен светитеља празнује се 8. октобра и у Сабору Псковских светитеља (у недељу 3. по Духовима)[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Досифе́й Верхнеостровский, Псковский: житие, иконы, день памяти”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-16. 
  2. ^ „Краткий биографический словарь ученых и писателей Полтавской губернии с половины XVIII века”. histpol.pl.ua. Приступљено 2023-11-16. 
  3. ^ „Погост Верхний Остров церковь Святых Первоверховных Апостолов Петра и Павла”. www.pskov-eparhia.ellink.ru. Приступљено 2023-11-16. 
  4. ^ „ДОСИФЕЙ ВЕРХНЕОСТРОВСКИЙ - Древо”. drevo-info.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-16.