Други англо-авганистански рат

С Википедије, слободне енциклопедије
Други Англо-авганистански рат
Део Велика игра

Други Англо-авганистански рат
Време1878–1880
Место
УзрокКолонијална експанзија Британског царства у 19. веку
Исход Британска победа
Сукобљене стране
Британско царство Авганистански емират
Команданти и вође
Семјуел Браун, Фредерик Робертс, Доналд Стјуарт Шер Али Кан

Други Англо-авганистански рат вођен је у периоду 1878−1880. године.

Узрок и повод за рат[уреди | уреди извор]

Рат је поведен да би се сломио руски утицај који је преовладавао у Кабулу. Непосредни повод било је упорно одбијање Авганистанаца, храбрених од Руса, да приме у Кабулу британско посланство.

Прва фаза рата[уреди | уреди извор]

Битка код Пајвара

Три англо-индијске колоне кренуле су на Авганистан: генерал Семјуел Браун преко Хајбарског превоја, Фредерик Робертс преко Курамског, а Доналд Мартин Стјуарт преко превоја Хоџака. Роберт је савладао Авганистанце код превоја Пајвар 2. децембра 1878. године. На то је емир Шер Али напустио престоницу и круну, а његов син Јакуб Кан је уговором у Гандамаку пристао на британску окупацију кључних превоја и контролу авганистанске спољне политике. Обавезао се и на пријем британских посланика.

Друга фаза рата[уреди | уреди извор]

Убрзо су Авганистанци напали и побили целокупно британско посланство у Кабулу. Робертс је кренуо преко Курамског превоја, тукао Авганистанце код Чарасије 6. октобра 1879. године и 10. октобра ушао у Кабул. На место Јакуб Кана, који је абдицирао, на престо је дошао Абдур Рахман. Тек што је проглашен за емира, гувернер Херата, Ајуб Кан, Јакубов брат, кренуо је на Кандахар и опсегао га, пошто је претходно тукао слаб отпор Британаца код Мајванда. На то је Робертс дошао из Кабула, деблокирао Кандахар, предао га Абдур Рахману и повукао се у Индију. Овим ратом је британски утицај у Авганистану учвршћен на дуже време.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]