Пређи на садржај

Европска ноћ слепих мишева

С Википедије, слободне енциклопедије
Европска ноћ слепих мишева
Званичан називЕвропска ноћ слепих мишева
Датум25. август

Европска ноћ слепих мишева (енгл. European Bat Night) је годишњи догађај за подизање свести јавности о угроженој популацији слепих мишева у Европи.

Историјат[уреди | уреди извор]

Прве Европске ноћи слепих мишева су организоване 1990-их у Пољској и Француској. Од 1997. године се организује под окриљем Споразума о очувању популација европских слепих мишева.[1] Данас се одржава у неколико градова и региона у више од тридесет земаља широм Европе. Традиционално последњег викенда августа, али коначан избор датума је препуштен организаторима.[2] Домаћини су обично локалне организације за заштиту природе, а догађај окупља велики број еколошки заинтересованих људи, породица и деце. У зависности од локалних сарадника, одржавају се изложбе, презентације, радионице за изградњу кућица слепих мишева и ноћне шетње.

Циљ догађаја је очување слепих мишева што захтева публицитет и сарадњу приватних лица, јер се слепи мишеви често размножавају и хибернирају у кућама, црквама и другим објектима које људи користе. Европска ноћ слепих мишева има за циљ и да разбије баријере између људи и слепих мишева преношењем информација о начину на који слепи мишеви живе и њиховим потребама.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „International Bat Night | UNEP/EUROBATS”. www.eurobats.org. Приступљено 2024-06-21. 
  2. ^ „European Bat Night – Asociatia pentru Protectia Liliecilor” (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-21. 
  3. ^ Trust, Bat Conservation. „International Bat Night - Support Bats”. Bat Conservation Trust (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-21. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]