Едвиг Дантикат

С Википедије, слободне енциклопедије
Едвиг Дантикат
Лични подаци
Датум рођења(1969-01-19)19. јануар 1969.
Место рођењаПорт о Пренс, Хаити
Званични веб-сајт
www.edwidgedanticat.com

Едвиг Дантикат (19. јануар 1969. — Порт о Пренс) хаићанско-америчка је списатељица романа и кратких прича и борац за људска права.

Биографија[уреди | уреди извор]

Едвиг Дантикат је рођена у Порт о Пренсу, Хаити. Када је имала две године, њен отац је емигрирао у Њујорк, а после две године и њена мајка је отишла у Сједињене Америчке Државе.[1] Са својим братом, Едвиг је остала у Хаитију, где је одрастала са ујном и ујаком. Иако је њено формално образовање било на француском, она је говорила и хаићански креолски језик. Са девет година почела је активно да пише, а са дванаест се преселила код родитеља у Сједињене Америчке Државе, где је такође наставила да пише.

Каријера[уреди | уреди извор]

Године 1993. Дантикат је завршила магистарске студије на Браун Универзитету и стекла звање магистра ликовних уметности у креативном писању. Магистарски рад је писала на тему даха, очију, сећања, све у уметничком стилу и рад је објављен у Сохо новинама 1994. године.[2] По завршетку студија, Дантикат је предавала креативно писање на Универзитету у Њујорку и на Универизетиту у Мајамију. Њене приче су се појавиле у преко 25 романа и антологија, а превођене су и на неколико језика међу којима су јапански, француски, корејски, немачки, италијански, шпански и шведски. Дантикат је борац за људска права Хаићана на Хаитију и Хаићана који су емигрирали у иностанство.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Едвиг Дантикат је удата за Феда Бојера. Имају двоје деце, Миру и Лејлу.[2]

Најпознатија дела[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jaggi, Maya (20. 11. 2004). „Island Memories (Profile: Edwidge Danticat)”. The Guardian. Приступљено 12. 5. 2013. 
  2. ^ а б Harvey, Charlotte Bruce (Јануар 2011). „Haiti's Storyteller”. Brown Alumni Magazine. Приступљено 10. 5. 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]