Ексбокс ван

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Xbox Оне (срп. Иксбокс Један) назив је играчке конзоле осме генерације коју је развио Мајкрософт. Најављена је 21. маја 2013. године [1] и наследник је Иксбокса 360. На тржишту се такмичи са Сонијевом конзолом Плејстејшн 4 и Нинтендовим Свичем .

Критичари су углавном имали позитивно искуство са новим покретачем, мултимедијалним могућностима и говором.[2] Похвалили су да је нова конзола поузданија од претходне због новог дизајна коју конзолу чини тишом и хладнијом. Критикован је нижи ниво графике игара у односу на Плејстејшн 4, као и неинтуитивни графички интерфејс.[2] Накнадна ажурирања софтвера довела су до позитивних промена у интерфејсу.

Оригинални Иксбокс One заменио је 2016. Иксбокс One S. Иксбокс One S мањи је од прве верзије и доноси новине, попут HDR10 и реподукцију видео садржаја у 4К резолузцији.[3] Новембра 2017., објављена је нова верзија са надограђеним хардвером, Иксбокс One X, која доноси подршку за играње видео-игара у 4К резолуцији.[4]

Варијанте[уреди]

Иксбокс One "Fat"[уреди]

Први Иксбокс One из 2013. У почетку је био доступан само са 500 гигабајта простора и Кинектом, али касније су били доступни и модели од 1 терабајта простора и модел без Кинекта. Терабајтни Иксбокс One објављен је 16. јуна 2015. и долази с новим контролером.

Xbox One

Иксбокс One S[уреди]

Иксбокс One S је мања slim верзија Иксбокс Оне конзоле. Иксбок One S подржава ХДР (High Dynamic Range), али нема Кинект улаз. По спецификацијама је идентичан оригиналном Иксбокс Оне-у. Објављен је 2016., а у продаји је од августа те године.

Xbox One S

Иксбокс One X[уреди]

Иксбокс One X је најновија верзија Иксбокс One-а, објављена новембра 2017. године.

Референце[уреди]

  1. ^ Xbox Wire Yusuf Mehdi: "Xbox One to Launch on November 22, 2013 in 13 Markets", 4. rujna 2013. (pristupljeno 7.6.2015.)
  2. 2,0 2,1 https://www.cnet.com/reviews/microsoft-xbox-one-review/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ https://pcchip.hr/hardver/igrace-konzole/xbox-one-s-recenzija-rat-izmedu-4k-konzola-je-poceo/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  4. ^ https://www.bug.hr/vijesti/microsoft-predstavio-xbox-one-x-konzolu-prva-4k/160767.aspx.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]