Елсвортова земља

С Википедије, слободне енциклопедије
Положај Елсвортове земље на Антарктику

Елсвортова земља (енгл. Ellsworth Land) део је Антарктичког континента.

Географија[уреди | уреди извор]

Елсвортове земље ограничена је на западу са Земљом Мери Берд, на северу је Белингсхаусеново море[1] , на североистоку су базе антарктичког полуострва, а на истоку и западу се граничи са Руни-Филчнер ледником[2]. Територија се простире између 103°24' и 79°45' згш. Део територије држава Чиле сматра својом претензијом на Антарктику, док је други део у спору са претензијама између Чилеа и Уједињеног Краљевства.

У највећи део целе територије прекривен је високим ледом, али територија укључује и величанствене Елсвортове планине и велики број раштрканих планинских група: Хадсон, Џонс, Бехренд, Хауберг, Мерик, Свини и Скајф планине [2].

Ова земља се налази у близини подручја које је прелетио амерички истраживач Линколн Елсворт на лету авионом током новембра и децембра 1935. године. У част том догађају, од 1962. године, територија носи његово име. [2].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ «Ellsworth Land». Sistema de Información de Nombres Geográficos del U.S. Geological Survey. Obtenido el 2009-05-03.
  2. ^ а б в „Ellsworth Land”. Geographic Names Information System. United States Geological Survey. Приступљено 03. 5. 2009. 13, 2004.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)