Енс (река)

С Википедије, слободне енциклопедије
Река Енс

Енс (од келтског имена за реку - Аниса) је највећа река северозападне Штајерске дуга 254 km. Jужна је притока Дунавa. Енс је типична река Источних Алпа, а са својим сливом од 6080 km² пета по величини у Аустрији.[1]

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Река Енс извире у масиву Радштадт Тауерн у савезној покрајини Салцбург и одатле тече према истоку кроз местимично мочварну издужену долину, између Северних и Централних Алпа, која је настала за време леденог доба.

Након што се у њу улије река Палтен, тече до превоја Мандлинг и улази у Штајерску где тече кроз уски кањон Гезојзе, дуг 15 km. Након што прими притоку Лаусбах, нагло окреће према северу и улази на територију Горње Аустрије.

Северно од града Штајра, у предалпском појасу, Енс својим током формира границу између савезних земаља Горње и Доње Аустрије. Због ње су и стара имена тих земаља гласила Österreich ob der Enns (Аустрија изнад Енса) и Österreich unter der Enns(Аустрија испод Енса), а улива се у Дунав у близини Маутхаузена.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б https://austria-forum.org, Austria-Forum |. „Enns, Fluss (english)”. Austria-Forum (на језику: немачки). Приступљено 2020-07-03.