Жар

С Википедије, слободне енциклопедије
жар

Жар представља групу загрејаног чврстог горива које садржи угљеник (дрво, угаљ и остало).[1] Поседује веома велику температуру и присутан је у ватри, посебно код дуготрајног сагоревања чврстог горива.[2] Може дуго задржавати унутрашњу енергију, тј. топлоту и остаје упаљен дуже времена, иако је гориво изгорело и није видљив пламен.

У жару се и даље одвија процес сагоревања, јер је у њему присутна извесна количина угљеника, која је недовољна да би се створио пламен, али довољна да преостали угљеник изгара неко време и тиме емитује велике количине топлоте. Боја жара зависи од његове загрејаности и најчешће је црвена за тек започело сагоревање и прелази у наранџасту како сагоревање одмиче, а у ретким случајевима изузетно усијан жар добија светло жуту боју.

На жар се може поново додати гориво и тако се изгарање наставља а у супротном температура споро пада и жар се хлади, а оно што остане од њега назива се пепео.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ember - Dictionary Definition”. Vocabulary (на језику: енглески). Приступљено 13. 2. 2020. 
  2. ^ „Sagorevanje-Grejanje.com”. Grejanje. Архивирано из оригинала 05. 08. 2020. г. Приступљено 13. 2. 2020. 
  3. ^ „Notre-Dame de Paris : quelques rappels de chimie, physique et géométrie”. Egalité & Réconciliation. (на језику: француски). Приступљено 13. 2. 2020.