Дрво

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили дрво као материјал, погледајте чланак дрво.

Дрво је једна од животних форми биљака. Главна карактеристика ове животне форме је више-мање чврсто стабло, омогућено синтетисањем секундарног ћелијског зида између биљних ћелија. У оваквом ћелијском зиду се налазе се многобројне паралелне нити целулозе, повезане молекулима хемицелулозе и пектина. Додатну чврстину зиду дају полифенолне супстанце типа лигнина (грч. lignos - дрво).

Нису, међутим, све биљке са дрвенастим стаблом дрвеће; неке могу бити у форми жбуна, шиба или лијане. Карактеристика којом се дрво разликује од осталих дрвенастих биљака је постојање само једног (осовинског) стабла које се грана, али не непосредно изнад подлоге.[1]

Изабрани родови и врсте дрвећа[уреди]

Дрвеће се дели на:

Скривеносеменице (Magnoliophyta)[уреди]

Скривеносеменице су најприлагођеније биљке сувоземном начину живота. То се огледа у томе што оне, насупрот голосеменицама, сем дрвенастих форми имају и велики број зељастих биљака.

Организациони тип скривеносеменица такође је сложен. Код њих се у проводном систему јављају поред трахеида и трахеје, а уз ситасте цеви и ћелије пратилице. Најзад, скривеносеменице се одликују још јаче израженом редукцијом гаметофит генерације, а уз то и новим творевинама у еволуцији биљака, плодовима и семенима, односно цветом као органом за размножавање.

Скривеносеменице су данас доминантне биљке копна и насељавају готово сва станишта. Услед велике способности прилагођавања, између осталог и услед тога што се опрашују помоћу инсеката, оне су у знатној мери потиснуле остале сувоземне биљке. Мали број скривеносеменица живи у слатким водама, а далеко мањи је број паразитских и сапрофитских облика. Постоје и облици који живе само једну годину, док се друге одржавају у животу стотинама година. Својом масом представљају главни извор хране сувоземним животињама и човеку.

Дикотиледоне биљке (Magnoliopsida)[уреди]

Бреза (испред) и јавор (иза) у јесен
Дрво баобаба у Јужној Африци

Монокотиледоне биљке(Liliopsida)[уреди]

Кокосова палма, монокотиледоно дрво

Pinophyta (голосеменице)[уреди]

Гинко (Ginkgophyta)[уреди]

Цикаси (Cycadophyta)[уреди]

Папрати (Pterophyta)[уреди]

Референце[уреди]

  1. Татић, Будислав (1995). Билологија (8 изд.). Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. 978-86-17-03773-2. 

Литература[уреди]

  • Татић, Будислав (1995). Билологија (8 изд.). Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. 978-86-17-03773-2. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]