Жељко Ђурић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Жељко Ђурић
Датум рођења1952.
Место рођењаПанчево
ФНРЈ
ПољеФилологија

Жељко Ђурић је српски италијаниста, рођен 1952., редовни професор италијанске културе и новије италијанске књижевности на Катедри за италијанистику на Филолошком Факултету у Београду.

Биографија[уреди]

Ђурић је основну и средњу школу завршио у Београду, где је 1975. дипломирао на Филолошком факултету. Магистрирао је три године касније, обранивши рад Тодор Манојловић и италијанска књижевност, да би се потом запослио на Катедри као библиотекар. Године 1980. постао је асистент за италијанску књижевност, а 1991. је докторирао с темом Д’Анунцио и данунцијанство у српској и хрватској књижевности. До 1998. ради на Факултету као доцент, да би га потом напустио, и добио звање ванредног професора на Филозофском факултету у Никшићу. Враћа се на Факултет у Београду 2003., а годину дана касније (1. октобра) постаје управник Катедре за италијанистику, и на тој позицији остаје тачно четири године. Године 2008. добија звање редовног професора. Написао је кратку хронологију великих догађаја у историји Италије, књигу о античкој римској, средњовековној и савременој Италији, насловљену једноставно О Италији.[1]

Бави се Д’Анунциом, Леопардијем, Салваторем Квазимодом, Манцонијем, Томазеом, Ч. Бекарији, Ђ. Кардучијем, рецепцијом италијанске књижевности у српској и хрватској, историјом институција културе и књижевних часописа; од домаћих писаца, писао је о Владану Десници, Милошу Црњанском, Иву Андрићу, Мирославу Крлежи, С. М. Љубиши, Тодору Манојловићу, В. Назору, Еросу Секвију, М. Цару и другима.


Библиографија[уреди]

Књиге

  • Osmosi letterarie: ricerche comparate, Edizioni Fabrizio Serra, Pisa—Roma, 2008.
  • Segnalibro: manuale di letteratura italiana con testi, commenti, esercizi, (са Душицом Тодоровић), Плато, Београд, 2007. (1. издање Плато, Београд, 2004.)
  • О Италији, Мирослав, Београд, 2010. (1. издање Мирослав, Београд, 2006.)
  • Италија Милоша Црњанског: компаративне студије, Мирослав, Београд, 2006.
  • Сусрет песничких светова, Визартис, Београд 1997.
  • Увод у италијанску цивилизацију, Обод, Цетиње, 1997.
  • Преображаји Д’Анунцијевог витализма: компаративна студија, Матица српска, Нови Сад 1995.


Референце[уреди]

  1. ^ „www.fil.bg.ac.rs”. Архивирано из оригинала на датум 07. 01. 2012. Приступљено 12. 4. 2012.  C1 control character у |archiveurl= на позицији 104 (помоћ); C1 control character у |url= на позицији 61 (помоћ)