Жељко Бродарић

С Википедије, слободне енциклопедије
Жељко Бродарић
Лични подаци
Занимањепродуцент, аранжер
Музички рад
Активни период1970-е—данас
Жанровипоп, рок
Издавачке кућеЈуготон, Croatia Records

Жељко Бродарић "Јапа", хрватски музичар, гитариста, вокал, музички аранжер и музички продуцент.

Биографија[уреди | уреди извор]

Почео је као рокер. Музички га је обликовало слушање рока, а увек је слушао џез, посебно бибоп период из 40-их и 50-их година, класике Тин Пан Аллеи-а, Бродвеј и холивудске мјузикле. [1] Свирао је у сплитском бенду Метку, где је наступао пред 70.000 људи. [1] У Метку је свирао гитариста, а пошто је Ранко Бобан напустио бенд, као гитариста је дошао његов брат Златко, а Жељко је прешао на место вокала. Године 1976. свирао је у сплитској супергрупи Путу.[2] Осамдесетих година прошлог века сарађивао је у Апокалипси. Сарађивао је са многим познатим хрватским музичарима (Ђаволи, Магазин, Регата, Мило Хрнић, Хаустор, Аниматори, Луки) и страним (Црвена јабука и др.). [1] Студирао је економију. Крајем осамдесетих своју музичку каријеру заменио је радом у бродарству, због чега је његова ћерка Сара целокупно основно образовање завршила у иностранству, а вратили су се када је требало да крене у средњу школу. Тридесет година након рођења ћерке, наступа као џез музичар. Од 2017. године наступа заједно са ћерком Саром у дуету Сара & Јапа у музичким вечерима названим по његовој чувеној композицији Split at Night. Крајем августа 2019. Split at Night добио је тродневну фестивалску верзију у подрумима Диоклецијанове палате, где је слушаоцима и гледаоцима био понуђен џез програм на „сплитски“ начин. [1]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Објавио је самостални ЛП албум Мајмуни 1982. године и исте године сингл Мајмун ради што мајмун види.
  • Његове песме налазе се на компилацији Мој нови вал.
  • Доприносио је бројним албумима хрватских музичара као вокал, инструменталиста, текстописац, композитор, аранжер, продуцент, техничко особље, а дизајнирао је и омоте неколико албума Метка и једног сингла Мери Цетинић.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Željko Brodarić Jappa i kći Sara 'skuvali su' poslasticu za Jazz festival u Podrumima, stiže Tamara Obrovac i 'Repassage' Slobodna Dalmacija. 20. srpnja 2019. Pristupljeno 1. listopada 2019.
  2. ^ Zlatko Gall. Splitska dica od zidića do vječnosti. Croatia Records. стр. 149—150. ISBN 9789537011734. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]