Жосцелин III од Едесе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Жосцелин III од Едесе
Датум рођења1134.
Датум смрти1200.
ОтацЖосцелин II од Едесе
МајкаBéatrice de Saône
ПотомствоBeatrix of Courtenay
Период1159–1190s
ПретходникJoscelin II
Наследник

Жосцелин III од Едесе (умро након 1190) био је титуларни гроф Едесе од 1159. године до своје смрти.

Биографија[уреди]

Након смрти свога оца Жосцелина II од Куртенеа, Жосцелин је понео титулу грофа Едесе иако грофовија више није постојала. Године 1164. Амалрик Јерусалимски покреће поход на Египат и опседа Ширкуа у Билбаи. Нур ад Дин је одлучио да помогне своме војсковођи нападајући небрањене крсташке територије чиме би приморао крсташе да напусте Египат. У бици код Харима заробио је Жосцелина, Ремона III и Боемунда III. Заробљеништво је провео у истој тамници у којој је његов отац умро. Жосцелинова сестра Агнеса од Куртенеа сакупила је откуп од 50.000 динара и 1176. године откупила Жосцелина. Учествовао је у победи Балдуина IV код Монт Жисара 1177. године. На изборима за јерусалимског патријарха подржавао је Хераклија који се кандидовао против Виљема од Тира. Учествовао је и у бици под гором Тавор.

Након смрти Балдуина V, Жосцелин је учествовао у завери против Ремона III. Намамио га је да дође у Акру. Док је Ремон боравио у Акри, Сибила и Гај су у Јерусалиму крунисани за владаре Јерусалима.

У бици код Хитина командовао је заштитницом заједно са Балијаном од Ибелина. Тако је успео да се спаси од заробљеништва у које су пали скоро сви крсташки барони. Учествовао је у опсади Акре приликом Трећег крсташког похода.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Жосцелин II од Едесе
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Жосцелин III од Едесе
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Béatrice de Saône
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Види још[уреди]

Литература[уреди]