Пређи на садржај

Заклетва застави Сједињених Америчких Држава

С Википедије, слободне енциклопедије
Ученици полажу уз Беламијев поздрав заклетву застави САД.

Pledge of Allegiance, заклетва застави Сједињених Америчких Држава, је уобичајна заклетва нацији и застави Сједињених Америчких Држава. Обично се изговара на јавним манифестацијама, а чести је део свакодневног јутарњег ритуала у америчким школама.

Заклетва је први пут објављена 1892. на 400-годишњицу открића Америке. Законски је призната 1942. Појам под Богом је додат 1954, за време председништва Двајта Д. Ајзенхауера, да би се копромитовали домаћи комунисти.

Тренутно се заклетва очекује (није обавезна) у 25 савезних држава САД, а препоручује се у још 6.

Врховни суд Сједињених Америчких Држава је у предмету Одбор за образовање Западне Вирџиније против Барнета пресудио да ученици у школама нису обавезни да салутирају и изрекну заклетву америчкој застави.[1]

Текст заклетве

[уреди | уреди извор]

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Заветујем се на верност застави Сједињених Америчких Држава, и Републици коју она представља, једној нацији под Богом, недељивој, са слободом и правдом за све.

Референце

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]