Закон о проширењу граница Квебека, 1912.

С Википедије, слободне енциклопедије

Када је Канада формирана 1867. године, њене провинције су биле релативно узак појас на југоистоку, са огромним територијама у унутрашњости. Канада се проширила додавањем Британске Колумбије 1871. године, острва принца Едварда 1873. године, Британска арктичка острва 1880. и Њуфаундленд 1949. године; у међувремену, њене провинције су расле и по величини и по броју на рачун њених територија.
Еволуција граница Провинција Квебек

Закон о проширењу граница Квебека, 1912. (енгл. Quebec Boundaries Extension Act, 1912) је закон који је Парламент Канаде усвојио 1. априла 1912. године, којим је проширена територија провинције Квебек. Био је допуна Закон о проширењу граница Квебека, 1898. којим је покрајини одобрено прво територијално проширење. Закон је на провинцију пренео огромну територију омеђену реком Истмејн, обалом Лабрадор и Хадсоновим и Унгава заливом, проширујући северну границу на своју садашњу локацију. Ове пределе су насељавали абориџински народи у Канади Кри, Монтањаји, Наскапи и Инуити.

Канада и Њуфаундленд се нису слагали око локације постојеће границе између Квебека и Лабрадора до 1927. године. Канадска савезна влада је прихватила постојећу границу коју су Њуфаундленд и Лабрадор тражили, Квебек ју је оспоравао и до данас је није прихватио.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]