Залив Делавер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Залив Делавер, означен зеленкастом бојом.

Залив Делавер (енгл. Delaware Bay) је велики залив на источној обали САД. Залив је у ствари делта ријеке Делавер гдје се „слатка“ ријечна вода мијеша са сланом у Атлантском океану. Површина износи око 2030 km². Залив је граница између држава Делавер и Њу Џерзи.

Обале се углавном састоје од сланих мочвара и блатњавих заравни, са малим насељима.

Осим ријеке Делавер, у залив се уливају многобројни мањи потоци и рјечице. Међу њима су, са делаверске стране залива, Кристина, Апокуиниминк, Лејпсик, Смирна, Сент Џонс и Мрдеркил. Међу ријекама на страни државе Њу Џерзи су Салем, Коханси и Морис.

Залив је погодно мјесто за развој многих морских врста, укључујући потковичасте крабе и остриге.

Историја[уреди]

Прије насељења Европљана у 17. вијеку, Ленапе индијанско племе је живјело на подручју залива, који су звали Поутаксат. Ријека Делавер (река) је звана Ленапе Вихитак.

Први забиљежени европски истраживач је био Хенри Хадсон 1609. Залив и ријека су онда названи по Томасу Весту, лорду Делаверу, Енглезу који је водио појачања у насеље Џејмстаун 1610. Насеобине Холанђана и Швеђана су такође основане, али су их Енглези потиснули и преузели контролу над подручјем. Подручје је тад брзо насељено, што је довело до оснивања града Филаделфије на ријеци Делавер, и њеног раста као највећег града Сјеверне Америке у 18. вијеку.