Залив Халонг

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Поглед на Залив Халонг
Залив Халонг као део Залива Тонкин

Залив Халонг (виј. Vịnh Hạ Long) популарно је туристичко одредиште које се налази на североистоку Вијетнама у Јужном кинеском мору, а који је уврштен на УНЕСКО-в списак светске баштине. Налази се у ширем појасу залива Тонкин и административно, острва и залив припадају вијетнамској покрајини Куанг Нинх.

Залив обухвата више од 3.000 острва, острваца, морског стења и пећина. Површина залива је око 1.500 km², а како надземни, тако и подводни свет карактерише високи степен биолошке разноврсности.

Острва[уреди | уреди извор]

Халонг значи „ где се змај спустио у море“. Према легенди, острва је формирао велики Халонг змај. Једино стално насељено острво у заливу може се сматрати Туанчау. Овде се налазила и резиденција Хо Ши Мина. У новије време, на овом делу острва, очекује се изградња већег броја одмаралишта.

Катба је највеће острво у заливу Халонг. Око половине острва је 1986. године проглашено у национални парк. Острво има много језера, водопада и пећина, те приобалне коралне гребене.

Клима[уреди | уреди извор]

Клима је тропске и влажна, са две сезоне: врелим, влажним летима и хладним сувим зимама. Просечна температура је од 15 °C до 25 °C. Годишња количина падавина је око 2000-2200 мм. Салинитет воде у заливу износи 31-34,5 ‰ у сувој сезони.

Око 1600 људи живи у џункама, тј. плутајућим кућама у четири рибарска села: Киаван, Баханг, Конгтау и Вонгвенг.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Залив Халонг је наведен као део Светске баштине УНЕСКО-а 1994. године. У Заливу је снимљено више играних филмове, а најпознатији је о Џејмсу Бонду „ Сутра не умире никад" (енгл. Tomorrow Never Dies).

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]